Acasă Nord-Est Iasi Iaşi: Cinciprezece reţinuţi în dosarul “Academiei Infractorilor Români”

Iaşi: Cinciprezece reţinuţi în dosarul “Academiei Infractorilor Români”

DISTRIBUIȚI

 136316 – 24042015 – Cincisprezece ”absolvenţi” ai „Academiei Infractorilor Români” au fost reţinuţi azi-noapte, potrivit Digi24. Acestora li se adaugă şi liderul grupării, Adrian Botez. El ar fi pus la punct una din cele mai bine organizate reţele de hoţi din magazine de lux. Gruparea avea o structură militarizată cu 100 de membri. Infractorii au dat peste 26 de lovituri şi au strâns 10 milioane de euro. „Absolvenţii” îşi susţineau examenul final în diverse capitale europene. ”Tema de licenţă” – jefuirea unui  magazin de bijuterii în cel mult 60 de secunde. ”Decanul” îşi „supraveghea” învăţăceii de după gratii, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

Camerele de supraveghere au surpris imagini ireale. Loviturile sunt atât de rapide, de violente şi de eficiente încât par regizate.

Cea mai însemnată spargere dată de așa-numita ”Academie a Infractorilor Români” a avut loc la un magazin de ceasuri de lux din Paris, de unde au reușit să extragă bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro. Astfel de lovituri au fost date și în țări precum Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Austria.

Şi acestea sunt doar câteva exemple. Prima estimare a procuroriilor: o pradă de cel puţin 10 milioane de euro din bijuteriile de lux şi ceasurile furate de români.

„Fiecare atac din aceste magazine dura 60 de secunde. Fiecare participant avea un rol bine stabilit. Se acționa după metoda celebrei grupări sârbe Pantera Roz”, a declarat Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT.

Grupul, cu reguli stricte, de castă, era condus din închisoarea de la Iaşi de un interlop celebru. Adrian Botez este nimeni altul decât deţinutul eliberat din greşeală din arest fusese condamnat definitiv pentru că încercase să îl asasineze pe rivalul său din Piatra Neamţ.

Închis în penitenciarul din Iaşi, liderul aşa numitei Academii ai Infractorilor Români îşi coordona subalternii prin telefonul mobil pe care îl avea în celulă şi prin scrisori cu mesaje codate.

În grupare nu intra oricine și oricum. Erau probe şi teste de trecut pentru a fi admis, erau jurăminte de făcut şi erau de dat dovezi de credinţă.

„Erau antrenați în imobile speciale, cu geamuri acoperite cu folii negre. Erau aduși în aceste imobile cu saci negri pe cap, erau amprentați, li se întocmeau dosare, li se luau probe ADN”, a precizat Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct DIICOT.

Hoţii în devenire aveau un program strict de exerciţii fizice. Repetau de zeci de ori modul în care urmau să spargă un magazin de lux. Erau învăţaţi să sape gropi în apropierea locurilor unde urmau să dea lovitura. Acolo ascundeau bijuteriile furate.

„Toată marfa și sumele de bani obținute au fost aduse și investite în România. Liderul și locotenenții au fost monitorizați și probați cu activitate infracțională pe teritoriul României. Au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile ale suspecților, printre care sunt mașini Rolls Royce mov”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Abosolvenţii Academiei Infractorilor Români aveau mereu cu ei şi un ghid de buzunar în care erau trecute regulile de conduită.

Operaţiunea de destructurare a ”Academiei Infractorilor Români” a costat 300.000 de euro, fiind implicați 200 de poliţişti şi procurori, sprijiniți de procurori englezi şi belgieni. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.