Acasă Externe Kenya: La propunerea României, Adunarea ONU de Mediu discută despre securitatea mediului

Kenya: La propunerea României, Adunarea ONU de Mediu discută despre securitatea mediului

DISTRIBUIȚI

UNEA1 poza birou135843 – 03042015 –  Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a propus, în cadrul Biroului  Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), ca securitatea mediului să fie o temă principală de discuție în cadrul celei de-a doua sesiuni a Adunării ONU de Mediu (UNEA2), din 2016. Ministrul Grațiela Gavrilescu este vicepreședinte al UNEA.

”Dezbaterile pe tema securității mediului, în cadrul unui simpozion, vor contribui la conștientizarea amenințărilor la adresa mediului și abordarea lor integrată. Un astfel de cadru va permite discutarea rezultatelor evenimentelor internaționale din acest an, din domeniul mediului, dezvoltării și schimbărilor climatice, din perspectiva securității mediului”, a declarat Graţiela Gavrilescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

În perioada 30 – 31 martie 2015, delegația condusă de ministrul Grațiela Gavrilescu a participat la ședința Biroului UNEA, la Nairobi, Kenya. Peste 25 de delegați din cele 10 state membre ale Biroului Adunării ONU de Mediu, dintre care 6 miniștri de mediu (România, Kenya, Irak, Georgia, Egipt, Santa Lucia), au discutat prioritățile politice și etapele pregătirii UNEA2, ce va avea loc în luna mai 2016. Discuțiile din cadrul reuniunii au vizat și o reflecție asupra tematicii ce va face obiectul segmentului ministerial din cadrul UNEA2.

UNEA s-a întrunit în prima sesiune în iunie 2014, devenind cea mai înaltă platformă a procesului decizional de mediu, în pregătirea unei noi etape de abordare a mediului ca o problemă mondială, plasând, pentru prima dată, problematica mediului la același nivel de importanță cu cele privind pacea, securitatea, finanțele, sănătatea și comerțul.

În alocuțiunea sa, ministrul Grațiela Gavrilescu a susținut că UNEA2 trebuie să cuprindă politica integrată de mediu la nivel mondial. ”Tema principală pentru segmentul ministerial al UNEA2 trebuie să se concentreze pe rezultatul Summit-ului ONU privind Dezvoltarea, care va avea loc în septembrie 2015 și unde se vor adopta mult așteptatele Obiective de Dezvoltare Durabilă, mai ales în contextul în care ne aflăm în primul an de implementare al Agendei ONU de dezvoltare post-2015”, a declarat demnitarul român.

În cadrul lucrărilor Biroului UNEA, ministrul român a avut o întâlnire cu directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), domnul Achim Steiner, care a menționat importanța continuării implicării României la nivelul cel mai înalt al deciziilor privind mediul, apreciind aspectele reliefate de doamna ministru Grațiela Gavrilescu, dar și importanța cooperării regionale și acțiunea în plan național.

În marja reuniunii Biroului UNEA, în data de 01 aprilie 2015, ministrul Grațiela Gavrilescu a avut o reuniune bilaterală cu omologul kenyan, Judi Wakhungu, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Resurselor Naturale din Nairobi. Cei doi miniștri au discutat actualizarea și operaționalizarea cadrului legal de cooperare dintre cele două state pe domeniul mediului, în special cooperarea în domeniul managementului apelor și ariilor protejate, dar și completarea cu noi tematici de actualitate – dezvoltarea durabilă și schimbările climatice. Ministrul kenyan a precizat că va susține propunerea României privind organizarea unui simpozion în cadrul UNEA2 ce va avea ca temă securitatea mediului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.