Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucuresti: Eforturi de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate,...

Bucuresti: Eforturi de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace

DISTRIBUIȚI

Valeriu Zgonea - Asaf Hajiyev137019 – 26052015 – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut marți, 26 mai, o întrevedere cu Asaf Hajiyev, secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), aflat în vizită oficială la București. Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au subliniat rolul esențial al cooperării interparlamentare în dezvoltarea regională și necesitatea unirii eforturilor statelor membre APCEMN de a transforma regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace.

În acest context, președintele Camerei Deputaților a precizat că Parlamentul României consideră cooperarea regională de maximă importanță, dovadă în acest sens fiind și implicarea în formalizarea dimensiunii parlamentare a SEECP, sesiunea inaugurală având loc la București, în luna mai a anului trecut.

”Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră s-a dovedit a fi un forum eficient pentru dialogul interparlamentar în Regiunea Mării Negre, facilitând coordonarea eforturilor parlamentelor naționale menite a promova valorile democratice, statul de drept, economia de piață și o societate pluralistă. Personal, sunt un susținător puternic al diplomației parlamentare multilaterale. În opinia mea, mai ales în contextul internațional actual, punerea în aplicare a angajamentelor asumate în forurile internaționale și regionale necesită participarea parlamentelor naționale. Sunt pe deplin convins că un rol sporit al APCEMN în regiune va facilita dialogul, cooperarea și adoptarea celor mai bune soluții în domenii relevante pentru cetățenii din statele membre”, a declarat Valeriu Zgonea.

Vizita lui Asaf Hajiyev are ca scop obținerea sprijinului unor înalți oficiali români în ceea ce privește consolidarea rolului APCEMN în procesul de cooperare în Regiunea Mării Negre și modificarea statului juridic al acesteia, în sensul consacrării calității de organizație parlamentară internațională.

Proiectul de Declarație privind consolidarea Statutului APCEMN și propunerea de amendare a Cartei OCEMN au fost discutate și aprobate în cadrul reuniunii Comisiei politice și pentru afaceri juridice a Adunării, care a avut loc la Baku, în perioada 5 – 6 mai 2015, și urmează să fie aprobate de plenul Adunării, în cadrul Sesiunii Plenare a acesteia, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 8 – 10 iunie 2015.

APCEMN reunește în prezent 76 de parlamentari ai legislativelor din cele 12 țări membre OCEMN (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Georgia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina), fiind înființată la 26 februarie 1993 ca dimensiune parlamentară a OCEMN. Favorizate de vecinătatea geografică, moştenirile culturale şi istorice comune, ţările din această regiune au promovat, în ritm accelerat, relaţii bilaterale şi multilaterale.

România va prelua președinția în exercițiu a Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră, dar și a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, în semestrul al doilea din 2015. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.