Acasă Nord-Vest Bihor Bihor: Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis în judecată

Bihor: Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

137671  – 18062015  – Alexandru Kiss, vicepreședintele CJ Bihor, a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru spălare de bani, abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență.

În acelaşi dosar, au mai fost trimiși în judecată, tot sub control judiciar, și Beneamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, Ferenc Laszlo Miklossy, Ferenc Miklossy şi Gheorgehe Ioan Roatiş, administratori de firme.

Cei șase sunt acuzați că în perioada octombrie 2003 – iunie 2004 au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând firme înregistrate în România (Eco Bihor S.R.L. Oradea, East Bau Construct S.R.L. Oradea, Martex Trans S.R.L. Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), pentru a disimula plata a 300.000 euro,, sumă cerută și primită de Alexandru Kiss și Laszlo Bojtor de la Ferenc Miklossy, pentru ca firma Keviep Kft. Debrecen să obțină de la Primăria Oradea un contract de parteneriat public-privat pentru construirea și exploatarea gropii ecologice de gunoi a orașului.

Spălarea banilor a fost masca de plata utilaje și materiale pe care Keviep Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans S.R.L. Oradea.

Keviep Kft Debrețin a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau Construct S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferența de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al Ariston Distribution Corporation, în numerar, de inculpatul Laszlo Bojtor, care apoi a remis banii lui Alexandru Kiss.

Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă șpaga pe care Beneamin Rus, administratorul grupului de firme Selina Oradea, le-a plătit lui Alexandru Kiss pentru a influența funcționarii implicați în derularea procedurilor de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de grupul Selina.

Un mechanism similar a fost folosit și în perioada 2005 – iulie 2006, implicând firme românești (Selina S.R.L. Oradea și Trameco S.A. Oradea) și americane (Wasleys Worldwide LLC Washington), pentru disimularea a peste 700.000 de euro.

Selina S.R.L. Oradea a plătit utilaje către Trameco S.A., importate din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de Laszlo Bojtor. Deși grupul Selina a negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la prețuri mult mai mari.

Diferența de peste 700.000 de euro a fost retrasă din contul Wasleys Worldwide LLC, în numerar, și apoi a fost remisă inculpatului Alexandru Kiss de Laszlo Bojtor.

Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care Beneamin Rus l-a plătit inculpatului Alexandru Kiss (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, Beneamin Rus a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul Alexandru Kiss, pentru întocmirea documentației de urbanism și caietelor de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.

În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalându-se de influența avută asupra funcționarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicați în procedurile de achiziție publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanții la comiterea infracțiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.

Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan și au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.

În cazul suspectului Mudura Alexandru, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării faptelor reținute în sarcina acestuia.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin și Roatiș Gheorghe Ioan.

În instrumentarea cazului, procurorii au fost sprijiniți de SRI, SIPI și de autoritățile judiciare din Ungaria, Germania și Olanda. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.