Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucurerşti: Camera Deputaţilor a respins cererea de începere a urmăririi penale în...

Bucurerşti: Camera Deputaţilor a respins cererea de începere a urmăririi penale în cazul Ponta

DISTRIBUIȚI

137397  – 09062015 –  Cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale în cazulvictor-ponta
premierului Victor Ponta a fost respinsa marti de Camera Deputatilor cu 231 voturi pentru si 120 impotriva.

Conform listei de prezenta anuntata la inceputul sedintei, in sala se aflau 288 din cei 384 de deputati. Pentru ca urmarirea penala sa fie respinsa era necesar ca 145 de deputati sa voteze in acest sens.

Sedinta de plen a inceput cu scandal pe procedura de vot. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a propus proiect de hotarare prin care nu se cere urmarirea penala, care ar urma sa fie supus la vot.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ca desi pana acum se supunea la vot cererea procurorului general, in urma deciziei CCR in cazul Dan Sova de la Senat trebuie votat proiectul de hotarare redactat de Comisie, prin aceeasi procedura cu vot cu bile.

In replica, liderul grupului parlamentar al PNL, Ludovic Orban, a strigat de la tribuna: „Nu faceti de ras Romania”.

„Hotararea in cazul Sova stabileste doar ca trebuie emisa hotarare si in cazul respingerii cererii, nu schimba procedura folosita pana astazi. Nu inteleg de ce vreti sa inventati roata si sa schimbati procedura exact in cazul lui Ponta. Inca din procedura faceti o tentativa de a il salva pe Victor Ponta, acest lucru nu este acceptabil”, a mai spus Orban.

„Cred ca astazi in fata dvs. trebuie dezbatute si decise doua situatii extrem de importante. In primul rand, dvs trebuie sa decideti daca tot ceea ce tine de decizii politice pot sa fie cenzurate de catre o alta putere constitutionala. In concret, numirea unui ministru se face in baza unei propuneri a partidului pe care il reprezinta, in baza deciziei coalitiei, in baza votului parlamentului si in baza decretelor emise. Astazi trebuie sa decideti daca un reprezentat al altei puteri a statului paote sa ii traga la raspundere penala pe cei care iau o decizie politica comuna. Eu cred ca trebuie sa ramana ca precedent foarte clar. A doua: un Guvern al Romaniei este investit si demis prin proceduri constitutionale – votul dvs in urma alegerilor sau in urma unei motiuni de cenzura. Eu am devenit prim-ministru in urma unei motiuni de cenzura, nu un dosar penal facut pe numele lui Mihai Razvan Ungureanu”, a declarat premierul Ponta de la tribuna Camerei Deputatilor.

Premierul a afirmat ca liberalilor nu le mai convine decizia de la Senat in cazul Sova: „Este un fel de Transalpina. Ce a fost bun saptamana trecuta la Sneat nu mai este bun astazi la Camera.”

„Decizia de azi va afecta perceptia cetateanului asupra Parlamentului, va afecta imaginea Romaniei. Va face inconjurul lumii si va fi urmarit de toate cancelariile lumii civilizate, de toti partenerii nostri euroatlantici. Astazi nu votam ca parlamentari daca Victor Ponta este sau nu vinovat. Nu avem noi caderea sa hotaram acest lucru, nu avem nici informatiile necesare. Daca va itnreb cati ati vazut dosarul, 99% veti raspunde ca nu ati vazut dosarul. Va bazati pe informatii trunchiate. Noi astazi votam pentru a stabili un lucru clar – dac ain Romania respectam Constitutia si anume ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar Victor Ponta, votam daca Parlamentul Romaniei sustine sau nu sustine stabilirii dreptatii de catre puterea judecatoreasca, daca obstructioneaza sau nu justitia. Acesta este votul. La fel va cer si eu: nu votati politic, votati din considerente care tin de apararea democratiei in Romania. Daca azi votati impotriva, nu faceti altceva decat sa ii aparati pe cei adunati in jurul premierului! Majoritatea sunteti oameni onesti care nu ati jefuit statul, care nu sunteti implicati in acest sistem corupt! Nu deveniti complici cu coruptia in Romania! Daca votati pentru inceperea urmarii penale, nu este afectat nici majoritatea parlamentara, iar in cazul in care premierul este suspendat, presedintele numeste interimar din guvernul vostrul. Nu va mai lasati manipulati. Nimeni nu va impiedica sa formati un guvern. Votati in favoarea justitiei”, a spus Ludovic Orban intr-o noua interventie la tribuna.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

Faptele retinute de anchetatori ar avea legatura cu faptul ca Ponta ar fi beneficiat de o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA ‘Sova si Asociatii’ de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, desi nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare dintre cele doua case de avocatura.

In acelasi dosar, procurorii sustin ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale). Faptele ar avea legatura cu functia de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat ca l-a desemnat pe Dan Sova ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine si ministru al Transporturilor, in conditiile in care premierul ar fi beneficiat in trecut de foloase din partea acestuia si de dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism. Pentru aceste din urma trei acuzatii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta. – PROMPT MEDIA

foto:jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.