Acasă Social București : Creşte interesul autorităţilor locale pentru reducerea emisiilor de carbon

București : Creşte interesul autorităţilor locale pentru reducerea emisiilor de carbon

DISTRIBUIȚI

137831 – 24062015 –  Interesul autorităţilor locale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon este în creştere, aceasta este una dintre concluziile seminarului “Economie Verde pentru Oraşe Verzi” desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti, în cadrul proiectului “Oraşe Verzi – Regiuni Verzi” implementat de Fundația Terra Mileniul III în parteneriat cu organizația neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acţiuni Climatice din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România şi co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

In prezent, 29 de municipii din România sunt semnatare ale Convenţiei Primarilor, iniţiativă a Comisiei Europene pornită în 2008 prin care autorităţi publice locale din întreaga Europă îşi propun să contribuie la reducerea până în anul 2020 a emisiilor de CO2 cu 20%, la creşterea eficienţei energetice cu 20% şi la asigurarea unui procent de 20 de energie regenerabilă din mix-ul de energie, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Terra Mileniul III.

Un prim pas îndeplinirea acestor angajamente este realizarea inventarelor de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul municipiilor și elaborarea unor Planuri de Acţiuni pentru Energie Durabilă, (PAED) pe care 19 municipii din cele 29 l-au finalizat. Interesul pentru dezvoltarea de noi astfel de planuri este unul crescut, aşa cum au arătat cei 16 reprezentanţi, factori de decizie locală, participanţi la seminarul de ieri.

Seminarul “Economie Verde pentru Oraşe Verzi” a fost un prilej ca reprezentanţii autorităţilor locale din Focşani, Roman, Făgăraş, Ploieşti, Giurgiu, Tulcea, Brăila, Baia Mare, Reşiţa, Hunedoara, Piteşti şi Bucureşti (Sector 2 şi Sector 6) să afle direct de la reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor despre cadrul naţional al politicilor în materie de Schimbări Climatice şi Dezvoltare Durabilă. Tot atunci au fost prezentate noutăţi privind mijloacele de finanţare pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice le pune la dispoziţie municipalităţilor care îşi propun să treacă spre economia verde.

Partenerul elveţian R20 a prezentat exemple de succes la nivel internaţional unde implementează proiecte, iar reprezentanţii Terra Mileniul III şi AMR au clarificat tendinţele la nivel intern şi internaţional de a se realiza tranziţia către o economie verde.

Au fost prezentate modele de succes în elaborarea planurilor de actiune pentru Energie Durabilă (PAED) ale municipiilor Făgăraș, Piteşti, Focșani şi Zalău, oraşe care şi-au propus reducerea emisiilor cu 20 de procente până în anul 2020 prin: reabilitarea energetică a clădirilor, construirea unor şosele ocolitoare, modernizarea iluminatului public şi a transportului urban etc.

În cadrul proiectului, cinci municipii vor beneficia de consultanţă în elaborarea planurilor de acţiune pentru energie durabilă. De asemenea, proiectul îşi propune să organizeze în toamna acestui an un training de care vor beneficia reprezentanţi ai 20 de municipalităţi şi în primăvara anului viitor o vizită de studiu în Elveţia;  toate informaţiile acumulate în cadrul activităţilor vor fi diseminate întregii reţele de municipii a Asociaţiei Municipiilor din România.

În etapa următoare a proiectului vor fi selectate oraşele care vor beneficia direct de aceste facilităţi, principalele criterii fiind angajamentul luat la nivel de primar, plata la zi a cotizaţiei de membru al AMR, interesul manifestat pentru transformarea municipiului  într-un oraș verde, potenţialul municipiului de a deveni multiplicator de informaţie, transformându-se în nucleul unei regiuni verzi.

Proiectul Oraşe verzi – Regiuni Verzi se adresează factorilor de decizie locală, funcţionari publici şi angajaţi în cadrul companiilor pentru servicii publice care aparţin de administraţia locală. Acesta îşi propune să elaboreze un parteneriat durabil între partenerii elveţieni şi români cu scopul de a contribui la identificarea unor soluţii potrivite pentru tranziţia către economia verde şi de a transmite expertiza şi consultanţa necesară autorităţilor române. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.