Acasă Externe Agenda Europeana Curtea de Justiţie a UE: Fondurile de pensii private din România au...

Curtea de Justiţie a UE: Fondurile de pensii private din România au încălcat normele de concurență

DISTRIBUIȚI

138536 – 22072015  – Fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenței, prin înțelegerea de a-și împărți clienții cu două opțiuni, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene, informează Evenimentul Zilei.

            Înalta Curte de Casație și Justiție a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să “facă lumină” în cazul unui litigiu mai vechi, între Consiliul Concurenței (CC) din România și 14 companii din domeniul administrării fondurilor de pensii private obligatorii.

            În acest fel, CJUE a validat susținerile autorității de concurență, stabilind că acordurile de împărțire a clienților, încheiate între fondurile de pensii private în cauza principală, constituie o înțelegere care are un obiect anticoncurențial, fără ca numărul de clienți vizați de aceste acorduri să poată fi relevant în scopul aprecierii condiției referitoare la restrângerea concurenței în cadrul pieței interne.

            Prin hotărârea pronunțată Curtea de Justiție a UE nu a făcut altceva decât să confirme decizia CC român care a fost dată încă din 2010, în urma unei investigații derulate pe această piață.

            „Hotărârea CJUE vine în sensul apărărilor formulate de Guvernul României și de Consiliul Concurenței. Hotărârea validează practica Consiliului Concurenței de sancționare a unor practici considerate anticoncurențiale în piață. Din păcate practica instanțelor de până acum în această materie nu a fost unitară. Câștigul acestei hotărâri sperăm să fie în stabilirea unei practici unitare”, a declarat magistratul Horațiu Răzvan Radu, agentul guvernamental la CJUE.

            Horațiu Răzvan Radu i-a sfătuit pe cetățenii care doresc să-și asigure o pensie privată pe pilonul II „să se înscrie doar o dată, la o singură companie”.

            În anul 2010, Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) 14 companii care au participat la o înțelegere anticoncurențială pe piața administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România.

            Ulterior, companiile amendate au acționat Consiliul Concurenței în instanță, solicitând anularea amenzii. În acest context, instanța supremă a dispus sesizarea CJUE. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.