Acasă Politic București: Economistul-şef al BNR: noul Cod fiscal, bombă cu efect întârziat

București: Economistul-şef al BNR: noul Cod fiscal, bombă cu efect întârziat

DISTRIBUIȚI

  – 138861 – 04082015 – Noul Cod fiscal, bombă cu efect întârziat pentru cei care vor guverna: „Economia românească nu este un Mercedes. Nu este nici un Trabant, dar nu este nici un Mercedes. Este o Skodă sau un Renault, dacă vreţi”, a atras atenţia economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, într-o emisiune.

BNR e îngrijorată de aspectul echilibrului macroeconomic – inflaţie scăzută şi stabilă, deficit scăzut şi stabil, datorie publică scăzută şi stabilă, notează Realitatea.net

Tot acest echilibru riscă să fie aruncat de mărimea ajustării fiscale care se propune prin Codul fiscal: „În discuţie nu e Codul fiscal în sine, care este un act bun pentru că aduce ordine, face anumite înlesniri pentru mediul de afaceri şi este un document la care se lucrează din 2003 (…) BNR nu este împotriva Codului fiscal, este împotriva unei scăderi de taxe de această amplitudine – şi anume este o scădere echivalentă cu 2,3% din PIB. Şi nu cu scăderea de taxe are ceva Banca Naţională, ci cu creşterea deficitului cu circa 2,3% pe care o asemenea scădere ar aduce-o”.

De asemenea, Valentin Lazea estimează că un astfel de deficit înseamnă că “se pierde stabilitatea deficitului ceea ce va avea ca urmare creşterea datoriei publice, o creştere a dobânzilor. În cascadă, tot acel echilibru ar dispărea. Toate eforturile din ultimii 5 ani ar fi practic invalidate. E o bombă cu efect întârziat mai ales pentru politicienii care vor trebui să guverneze după acest Cod fiscal. Probabil o parte din aceste măsuri vor trebuie luate înapoi”.

Economistul şef al BNR se declară dezamăgit de reacţia extrem de slabă a mediului de afaceri: “E o mare necunoaştere a legităţilor macroeconomice, inclusiv în mediul de afaceri şi o atitudine parohială – România e  văzută ca o planetă în sine, ca şi cum nu am avea legătură cu alte ţări. Acest parohialism e cea care explică această acceptare necritică a unor oameni care ar trebui să ştie mai bine”, este de părere Valentin Lazea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.