Acasă Economie Dunărea supravegheată cu sateliţi. Peste o sută de nave blocate

Dunărea supravegheată cu sateliţi. Peste o sută de nave blocate

DISTRIBUIȚI

– 139042 – 12082015 – Situatia pe Dunare tinde sa devina disperata. Fluviul in continua scadere este supravegheat de o saptamana de doi sateliti. Acestia monitorizeaza traficul pe apa, transmite Pro Tv.

Dunarea_din_satelit       Autoritatile trebuie sa stie in permanenta, cate nave de transport ne tranziteaza si ce probleme intampina, pentru că, din cauza scăderii debitelor, riscul aparitiei unor accidente este foarte mare.

Fotografiile surprinse de satelitii Sentinel, arata cum 120 de nave, care urmau sa tranziteze Dunarea au ramas blocate in zona Zimnicea pentru ca apa a scazut foarte mult, iar pe alocuri s-au format insule de nisip. 100 dintre acestea nu au sistem identificare si, ajunse in situatii periculoase, sunt dificil de salvat.

Pentru ca situatia o cere, traficul pe fluviu este monitorizat cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene. Acestia transmit informatii la baza, aflata in Ungaria. De acolo ajung si la Agentia Spatiala romana care la randul ei le retransmite Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. Expertii stiu astfel in timp real cate nave, barje sau barci sunt pe Dunare.

Masura a fost luata dupa ce nivelul Dunarii a scazut progresiv atingand recorduri negative. Potrivit specialistilor, in aceasta perioada, cota a ajuns sub cea din 2003, cand a fost de 69 de centimetri. Acum o luna, autoritatile dragau fluviul.

„Intervenim in punctele critice, adica la cotul Prutului, Isaccea, bara Sulina, astfel incat sa asiguram cele 24 de picioare pe care ne-am angajat ca le vom asigura permanent”, explica Corneliu Carp, inginer-sef Administratia Dunarii Fluviale Galati.

Un alt punct dificil ramane Zimnicea. Mai putini ingrijorati turistii se opresc sa fotografieze insulele care au rasarit in mijlocul apei.

Pana acum, din cauza secetei, autoritatile, au inchis portul Corabia, din judetul Olt. Acolo nici o nava nu a mai putut acosta. Meteorologii anunta ca si lunile august si septembrie vor fi la fel de secetoase. Croazierele au fost deja suspendate si nu este exclus ca in curand si navele care transporta marfuri sa nu mai poata sa circule. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.