Acasă Cultura/Media Scoția: Festivalul Internațional de Literatură de la București, prezentat la Edinburgh

Scoția: Festivalul Internațional de Literatură de la București, prezentat la Edinburgh

DISTRIBUIȚI

139323 – 25082015 –  Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) a fost  prezentat luni, 24 august, în cadrul Festivalului de la Edinburgh, cel mai semnificativ eveniment de acest gen din întreaga lume. Despre cele sapte ediții ale FILB și istoria proiectului a vorbit Oana Boca Stănescu, unul dintre cei trei membri fondatori.

Festivalul de la Edinburgh este un «training» necesar, pe care, într-o lume ideală, orice manager cultural ar fi bine să-l parcurgă. Sunt o norocoasă că am șansa de a încerca să înțeleg cum e posibil să gestionezi prezența a peste 30.000 de artiști din peste 70 de țări în cadrul unui singur festival. Apoi, mă bucur că am ocazia să aflu, la fața locului, mai multe despre spațiul literar britanic, zona culturală dinspre care au sosit cei mai mulți invitați ai FILB de-a lungul celor sapte ediții. Iar faptul că voi prezenta public, la Edinburgh, micul nostru festival mi se pare aproape ireal!”, a declarat Oana Boca Stănescu, înainte plecării sale în Scoţia.

Alături de organizatori de festivaluri literare din Columbia, Palestina sau India, Oana Boca Stănescu se numără pe lista celor 11 manageri culturali selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh, realizat de British Council Scoția în parteneriat cu Festivals Edinburgh și Creative Scotland, cu sprijinul Primăriei orașului Edinburgh, Event Scotland și guvernului scoțian.

De-a lungul celor sapte ediții, FILB a prilejuit iubitorilor de literatură din capitală întîlnirea cu 76 de scriitori din 23 de țări, nume de primă mărime ale literaturii contemporane. În urmă cu două luni, cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) a fost recompensată cu Premiul al II-a la secțiunea „Artă și Cultură” în cadrul Galei Societății Civile, ediția cu numărul XIII.

Festivalul International de Literatura Bucuresti este astăzi cel mai important festival independent internațional de literatură din România. Un proiect inițiat în 2008, FILB încercă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului

De asemenea, în cadrul FILB 7, British Council România a găzduit o seară literară dedicată literaturii SF, avandu-i ca invitați pe Paul McAuley și Richard K. Morgan, evenimentul transmis online, o noutate, atat din punctul de vedere al tematicii dezbaterilor, cat și al faptului că evenimentul a fost accesibil inclusiv publicului din afara Bucureștiului.

Festivalul Internațional de la Edinburgh – prima ediție coordonată de irlandezul Fergus Linehan – se derulează anul acesta între 7 și 31 august, cuprinzând aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de stradă și de interior, desfășurate în mai toate spațiile culturale și publice din capitala scoțiană și avînd pe afiș nume și companii de prim rang din întreaga lume. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.