Acasă Uncategorized Turiștii, înscriși în Evidențe, om cu om

Turiștii, înscriși în Evidențe, om cu om

DISTRIBUIȚI

– 138995 – 10082015 – Guvernul va obliga toți operatorii economici care deţin structuri de cazare să se înscrie în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor. Prin implementarea acestuia se va reduce evaziunea fiscală, evidenţele reale ale veniturilor obţinute de operatori ducând la creşterea gradului de colectare a taxelor. Operatorii economici riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei dacă nu înregistrează datele în sistem sau nu asigură paza şi integritatea bunurilor turiştilor.

Ministerul Economiei, Comer­ţului şi Turismului (MECT) a ela­borat un proiect de HG care reglementează normele de acces şi de evidenţă a turiştilor, elimi­nând obligativitatea proprietari­lor de pensiuni de a-i înregistra în cartea de imobil, dar introducând Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor. Acest sistem reprezintă o aplicaţie informatică ce are drept scop realizarea evidenţei nu­mărului de turişti cazaţi în structurile de primire turistice clasificate de Autoritatea Naţio­nală pentru Turism, care ge­nerează date statistice necesare realizării strategiilor şi programelor din domeniul turismului.

În termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a hotărârii propuse de MECT, toţi operatorii economici care deţin structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare vor fi obligaţi să asigure înscrierea structurii de primire turistică în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de Internet a autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul turismului.

”Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare vor solicita personal autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, datele necesare pentru conectarea la SIET”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, supus dezbaterii publice pe site-ul MECT.

Pentru înregistrarea în SIET şi obţinerea datelor de conectare la SIET, proprietarul/administratorul sau persoana împuternicită de acesta depune personal la sediul autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului o documentaţie. După analizarea documentelor depuse, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii do­cumentaţiei complete, operatorul economic primeşte datele de conectare. În termen de 60 de zile lucrătoare de la terminarea perioadei de înregistrare a unităţilor în SIET, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare sunt obligaţi să asigure conectarea la SIET şi să efectueze înregistrarea turiştilor conform art. 2 alin (1) şi art. 3 din Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre. ”Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurii de primire turistice care desfăşoară activităţi de cazare au obligaţia să raporteze zilnic numărul de turişti înregistraţi sau la termenele prevăzute”, se arată în documentul citat.

Sistemul, gestionat de STS – Potrivit acestuia, datele colectate în cadrul sistemului SIET vor fi utilizate conform competenţelor legale de către Autoritatea Naţio­nală pentru Turism şi de către Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Turism va avea acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică în scopul realizării cercetărilor statistice, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne va avea acces la datele personale.

”Gestionarea şi auditarea SIET vor fi efectuate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, proiectul reglemen­tează faptele care constituie contravenţie şi prevede sancţionarea acestora cu amendă”, se arată în proiect.

sts-va-sta cu ochii pe turistiÎn opinia iniţiatorilor, scopul proiectului este acela de a realiza o evidenţă a numărului de turişti cazaţi în structuri de primire clasificate în timp real şi totodată conduce la diminuarea/eliminarea evaziunii fiscale determinate de neraportarea reală a numărului de turişti care se cazează în unităţile turistice. ”Pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că se va reduce fenomenul de evaziune fiscală prin înregistrarea în timp real a turiştilor care se cazează în structuri de primire turistice.

Evidenţierea reală a veniturilor obţinute de operatorii economici va determina creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului. Acest program electronic va permite obţinerea, în orice moment, a unor informaţii cu privire la circulaţia turistică la nivel local, regional şi central, având două componente principale: o bază de date privind structurile de primire turistice şi un sistem de înregistrare şi raportare a turiştilor cazaţi. Prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, vor putea fi sancţionate, de către instituţiile îndrituite, tentativele sau faptele de neînregistrare a activităţii de cazare, ca activitate economică, de către operatorii economici”, susţin iniţiatorii.

Potrivit actului normativ, amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 20.000 lei. ”Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă, după cum urmează: a) de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d) – g); b) de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. c), h)”, se arată în proiect. Faptele la care se face referire privesc refuzul de a caza turiştii în anumite condiţii legate de discriminare, sau cazarea copiilor de sub 14 ani fără însoţitori, necompletarea ”Fişei de anunţare a sosirii şi plecării” şi neînregistrarea datelor acestora în SIET, oferirea de către unităţile de cazare a unor informaţii cu privire la sejurul turiştilor în aceste unităţi, fără acordul acestora; nerespectarea obligaţiei de a asigura paza, siguranţa şi integritatea bunurilor turiştilor; neluarea unor măsuri de prevenire a infracţiunilor şi a altor fapte antisociale în incinta acestora. Cazarea turiştilor se face la orice oră din zi şi din noapte, în ordinea sosirii şi în limita locurilor disponibile, ţinându-se seama cu prioritate de obli­gaţiile asumate anterior pe ba­ză de contracte şi rezervări confirmate, cu informarea anticipată asupra tarifului pentru o zi, aferent spaţiului închiriat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.