Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ca de obicei, toamna se scumpește căldura pentru a acoperi pierderile...

București: Ca de obicei, toamna se scumpește căldura pentru a acoperi pierderile RADET

DISTRIBUIȚI

 

 140040 – 24092015 – Consiliul de Administraţie al RADET nu i-a mai prelungit mandatul de director general lui Gabriel Tănase. Pe 21 septembrie 2015, CA l-a nominalizat la conducerea RADET pe Valentin Viţalariu, fost adjunct al directorului general. La final de mandat, Gabriel Tănase a explicat pentru PUTEREA care sunt vulnerabilităţile sistemului de termoficare şi la ce trebuie să se aştepte bucureştenii în iarna 2015 – 2016, scrie puterea.ro.

”Mandatul noului director general al RADET, Valentin Viţalariu, este de şase luni. El va trebui să îşi prezinte planul de management peste două luni”, a declarat preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu. Întrebat care sunt motivele pentru care nu i s-a mai prelungit mandatul fostului director, Dumitraşcu a spus că ”au căutat ceva mai bun, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. Domnul Valentin Viţalariu înţelege foarte bine corelările, este mai practic, mai aplecat asupra problemelor”. Valentin Viţalariu este tot membru PNL ca şi fostul director Gabriel Tănase, care rămâne consilier al directorului general RADET. Noul şef al regiei de termoficare este prezentat drept un om cu experienţă, care a performat şi în mediul privat. Potrivit preşedintelui CA al RADET, în această vară, din 72 de lucrări de reparaţii foarte importante, 43 sunt rezolvate, iar 10 sunt în procedura de contractare. ”Este vorba despre tronsonul Doamna Ghica – Piaţa Domenii – 1 Mai unde schimbarea conductelor necesită şi reparaţiile la nodurile de reţea, necesită lucrări de ridicare a terasamentului de tramvai, pe care RADET nu le poate executa”, a explicat Gabriel Dumitraşcu. El a mai spus că în prezent CA se pregăteşte să acţioneze în judecată ELCEN pentru subvenţia încrucişată pe care a practicat-o ani de zile în defavoarea bucureştenilor, care au plătit facturi tot mai umflate.

”Avem promisiunea că se va face o rectificare bugetară de 150 de milioane de lei, stipulată în Acordul pentru bucureşteni. Subvenţia de 723 de milioane de lei este doar necesarul pentru funcţionarea RADET şi pentru reparaţiile curente. Necesarul pentru modernizarea instalaţiilor este de un miliard de euro, 10% din total fiind utilizaţi doar pentru repararea străzilor sparte. Dacă în următorii 10 ani vor fi investiţii anuale de circa 100 de milioane de lei, RADET se poate moderniza”, a explicat Gabriel Tănase. El susţine că în prezent pierderile reale ale regiei de termoficare ajung la 28%, iar valoarea acestora trebuie introdusă în facturi. „Anul trecut am achiziţionat 5 milioane de gigacalorii şi am vândut 3,8 milioane. Anul acesta pierderile sunt mai mari. Diferenţa trebuie introdusă în preţul gigacaloriei”, a mai spus fostul director.

Creşte preţul gigacaloriei. Evident, trebuie acoperite pierderile

În opinia lui Gabriel Tănase, preţul gigacaloriei în această iarnă se va majora cu 7-8%, circa 18 lei/gcal, pentru transport şi distribuţie. O persoană care locuieşte într-o garsonieră, va plăti cu 5-10 lei mai mult pe lună, iar pentru un apartament de patru camere cu patru persoane, majorarea va fi cu circa 18 lei pe lună. Fostul director recunoaşte că reparaţiile executate în această vară nu au fost atât de profunde încât sistemul de termoficare să nu aibă vulnerabilităţi. ”Orice sistem creează surprize, vor mai fi avarii, dar în maxim 36 de ore le putem rezolva”, admite Gabriel Tănase.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.