Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Iliescu, din nou la Parchet

București: Iliescu, din nou la Parchet

DISTRIBUIȚI

 ion iliescu140642 – 21102015 – Fostul președintele Ion Iliescu s-a prezentat miercuri dimineața la sediul Parchetului General din Capitală, fiind audiat din nou în dosarul mineriadei din 1990. Nu se cunoaște calitatea în care este audiat, dar fost șef al statului a răspuns la unele întrebări cu privire la evenimentele din iunie 1990.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 și au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990.

Ancheta vizează, așadar, reprimarea violentă în iunie 1990 a protestelor din Piaţa Universităţii. Mii de mineri din Valea Jiului au fost atunci aduşi pentru a-i dispersa pe bucureştenii care manifestau împotriva lui Ion Iliescu şi a regimului său.

Oficial, se vorbește de șase morți, dar, potrivit unor informații neoficiale, numărul celor care și-au pierdut viața este de aproximativ 100. De-a lungul timpului, Ion Iliescu a susţinut că nu i-a chemat pe mineri în București. Cu toate acestea, fostul preşedinte le mulţumea la acea vreme oamenilor veniţi din Valea Jiului. Iliescu a ieșit de la Parchet zâmbind.

Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990.

Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de    13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară. În dosar mai este audiat și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.