Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Lucia Varga: Guvernul pune în pericol acordarea de subvenţii pentru crescătorii de...

Lucia Varga: Guvernul pune în pericol acordarea de subvenţii pentru crescătorii de animale

DISTRIBUIȚI

140526 – 15102015  Agricultura românească este un domeniu ignorant de Guvernul Ponta, este de părere deputatul PNL Lucia Varga. După ce în primăvara acestui an, procesul de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor pe suprafață pentru fermieri  a fost  prost gestionat de către Ministerul Agriculturii  și  de către APIA, acum există riscul ca, în anul 2016, crescătorii de animale să nu îşi primească subvenţiile.

Guvernul Ponta a emis ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern prin care a reglementat organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Conform acestor acte normative, pentru toate pajiştile din România trebuie întocmite amenajamente pastorale, până la 1 ianuarie 2016.

Amenajamentele pastorale reprezintă norme tehnice conform  cărora  utilizatorii  trebuie să gestioneze şi să valorifice  durabil pajştile,  astfel încât să permită menţinerea biodiversităţii, să asigure creşterea productivităţii şi a capacităţii de regenerare a plantelor.

Acordarea subvenţiilor de la APIA pentru crescătorii de animale este condiţionată de respectarea acestor amenajamente pastorale. Situaţia privind implementarea  actelor normative prezentate mai sus este însă îngrijorătoare – cu doar două luni înainte de termenul scadent, constatăm că doar 2,1 % din autorităţile locale au întocmit aceste amenajamente pastorale, existând riscul ca utilizatorii păşunilor din peste 3.000 de administraţii locale să piardă subvenţiile cuvenite.

Din discuţiile avute cu mulţi primari din ţară, am identificat câteva din cauzele acestui procent scăzut de doar 2,1 %. Principalele probleme  sunt cele legate de lipsa  fondurilor necesare realizării acestor amenajamente pastorale şi lipsa de implicare în întocmirea normelor tehnice, a instituţiilor cu responsabilităţi din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Guvernul Ponta a demonstrat, prin  nealocarea de  fonduri, prin incompetenţa şi indiferenţa  reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, că nu îi pasă de dezvoltarea durabilă a acestei ţări, că nu ii pasă de crescătorii de animale. Nu şi-a asumat nicio responsabilitate privind întocmirea amenajamentelor pastorale, ci a aruncat pe umerii administraţiei locale sarcina realizării acestora, sfidându-i astfel pe primari şi consiliile locale.

Atrag atenția  premierului Victor Ponta și ministrului Agriculturii, Daniel Constantin că pierderea  subvenţiilor pentru utilizatorii de păşuni este o lovitură grea dată crescătorilor de animale. Domnul Ponta împreună cu ministrul de resort sunt direct responsabili și trebuie să vină în faţa Parlamentului cu soluţii la încă o problemă pe care acest Guvern a creat-o, iar dacă nu au soluţii la această problemă,  să plece, consideră parlamentaryul liberal.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.