Acasă Economie Sălaj: 5 milioane de euro, pagubă la păcănele

Sălaj: 5 milioane de euro, pagubă la păcănele

DISTRIBUIȚI

 140836 – 30102015  –  Polițiști din zece județe au participat ieri la perchezițiile coordonate de DIICOT la 96 de adrese din Sălaj și Maramureș  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în savârşirea de infracțiuni informatice și economice în domeniul jocurilor de noroc.

    Procurorii suspectează că începând din 2012, 13 administratori, asociaţi şi angajaţi  unor firme al căror obiect principal de activitate sunt „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, dar şi alte 52 persoane (asociaţi sau administratori) au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice.

    Membrii grupului sunt acuzați că au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor mai sus amintite,  sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot – machine) instalate în aceste locaţii situate pe raza judeţelor  Sălaj şi Maramureş, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic.

    Prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc suspecții şi-au însuşit sume importante de bani, pentru că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani conform algoritmului softului original, clienţilor care joacă la aceste aparate.

    De asemenea, membrii grupului au obţinut  sume mari de bani, care erau scoşi din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat.

Astfel, prin aducerea valorilor din aceasta pagină la 0, aparatul nu mai acorda câştiguri clienţilor până la introducerea în aparat a altor sume de bani.

    Aceste operaţiuni se realizau în principiu la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă, în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Datele erau introduse în contabilitatea primară a firmelor, datele fictive fiind comunicate de patronilor, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot-machine.

Evidenţa sumelor reale rezultate la punctele de lucru era ținut zilnic pentru stabilirea datelor nereale care urmau să fie înscrise în documentele de evidenţă contabilă primară (serii mijloace de joc, indexuri contoare, aparate intrări/ieşiri, factorul de multiplicare, diferenţele dintre indexuri, soldul impulsurilor şi preţul / impuls).

Importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentelor financiar contabile, profiturile ilicite obţinute erau folosite pentru cumpărarea unor bunuri mobile şi imobile.

În urma activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au investit sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţii infracţionale în achiziţionarea  unor proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux, bijuterii, aceştia depunând, totodată, periodic, sume de bani în diverse valute la diferite unităţi bancare din Sălaj.

De asemenea, pentru a nu apărea în evidenţa contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferenţă de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate şi cele câştigate de clienţi, deşi aceste sume nu erau eliberate  în realitate.

   Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate peste 25 de kg. de aur, 2,2 milioane lei, aproape 300.000 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare și laptopuri, 40 memory-stick-uri precum și un seif în care se se găsesc alte câteva sute de mii de euro.

    Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 5.000.000 de euro.

   Șapte persoane au fost reținute și se cere arestarea preventivă. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.