Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Un mare pas pentru modernizarea Capitalei

București: Un mare pas pentru modernizarea Capitalei

DISTRIBUIȚI

 142170 – 27012016  –   Șase proiecte de hotărâre care vizează planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei, respinse la finele anului trecut, au fost adoptate, marți, 26 ianuarie 2016, de Consiliului General al Municipiului București.Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) care vizează dezvoltarea și modernizarea centrului Bucureștiului a fost reintrodus pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului General, la propunerea primarului general interimar Răzvan Sava, care a adresat, luni, un apel consilierilor pentru adoptarea acestui proiect.

PIDU cuprinde 62 de proiecte de investiții în Capitală, în valoare de aproximativ 239 de milioane de euro. Zonele vizate sunt Piața Romană la nord, Piața de Flori la sud, Calea Moșilor la est și Calea Griviței la vest.

PIDU este un proiect care va aduce bani europeni pentru București, care să fie alocați eficient pentru reconfigurarea urbanistică a unor puncte centrale ale Capitalei. Proiectul poate fi finanțat prin POR 2014 – 2021 cu 129 milioane de euro, la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat în valoare de șapte milioane de euro. Totodată, prin axele de finanțare dedicate monumentelor se pot obține alte 19 milioane de euro, iar alte 84 de milioane de euro se pot asigura prin asocieri de tip parteneriat public-privat”, se arăta în comunicatul Primăriei.

Avantajele realizării acestui proiect cu bani europeni constau în realizarea a 3.155 noi locuri de parcare, extinderea și modernizarea rețelei de tramvai, creșterea cu 18.095 metri pătrați a suprafeței de spații verzi, realizarea de noi rute pentru bicicliști și de culoare speciale pentru transportul în comun, accesarea a 150 milioane euro fonduri nerambursabile.

Proiectul prevede crearea unui sistem integrat de parcări, încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative – trasee de biciclete, mijloace ale RATB pe trasee rapide, se menționa în comunicatul Primăriei.

1453731015Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat marti proiectul care propune reamenajarea unor spatii publice si parcuri din centrul orasului. Este vorba despre reamenajarea bulevardului Unirii intre Piata Constitutiei si Piata Unirii si transformarea in spatiu pietonal, reamenajarea Pietei Constitutiei si amenajarea unei parcari subterane, reamenajarea Pietelor Cantacuzino si Lahovary si amenajarea unor parcari subterane, reamenajarea spatiului verde de la Sala Palatului, a parcurilor Izvor si Sfintii Apostoli, dar si revitalizarea zonei de la Piata de Flori. Desi porneste de la o idee foarte buna, de a reda pietonilor trotuarele ocupate in prezent de masini si de a crea un traseu pentru pietoni si biciclisti prin centrul orasului, proiectul a stranit mai multe controverse si critici din partea cetatenilor si a societatii civile.

Principalele critici au  pornit de la faptul ca pentru amenajarea acestor spatii si a parcarilor subterane, proiectul propune taierea a circa 500 de arbori. O alta discutie a fost legata si de felul cum vor fi amenajate, punctual, aceste spatii sa nu se ajunga ca la Piata Universitatii, unde primaria a facut un concurs, dar rezultatul a fost dezastruos. O alta discutie a fost legata si de amenajarea parcarilor subterane, daca aceste investitii sunt oportune in acest moment.

1453731006”Astazi am facut un mare pas pentru modernizarea Bucurestiului. Adoptarea de catre CGMB a PIDU – plan amplu de refacere si punere in valoare a identitatii urbane – ne da sansa unei dezvoltari unitare a orasului.  Bucurestenii se vor putea bucura de marirea numarului pistelor de biciclisti, dar si de marirea spatiului verde ( de la 173.522 mp spatii verzi se va ajunge la valoarea de 191.617 mp). PIDU prevede 62 de proiecte de investitii in Capitala, in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro. Zonele vizate sunt: Piata Romana la Nord, Piata de Flori la Sud, Calea Mosilor la Est si Calea Grivitei la Vest. Vom avea un oras cu o arhitectura mai prietenoasa, dar si cu un trafic mai fluent. In anii urmatori, PMB va trebui sa treaca la realizarea acestor proiecte aprobate azi. Acum ele sunt planuri, planse desenate, dar de maine pot deveni realitate”, a declarat primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.