Acasă Externe Agenda Europeana Olanda: La JAI s-a discutat și despre consolidarea Spațiului European al Criminalisticii

Olanda: La JAI s-a discutat și despre consolidarea Spațiului European al Criminalisticii

DISTRIBUIȚI

imigranti142164 – 27012016  –  Ministrul Justiției, Raluca Prună, a participat în perioada 25 – 26 ianuarie 2016, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizat la Amsterdam. Aceasta este prima reuniune a miniștrilor Justiției sub Președinția olandeză a Consiliului Uniunii Europene. În primul semestru al anului 2016 Olanda va deține (pentru a 12-a oară) Președinția Consiliului UE, formând, împreună cu Slovacia și Malta, următorul trio prezidențial al UE.Printre prioritățile Președinției olandeze în aria justiție și afaceri interne se numără consolidarea anchetelor în domeniul criminalității informatice, promovarea drepturilor victimelor precum și crearea unui spațiu european al criminalisticii. Temele sunt de interes pentru România care va acorda Președinției întregul său sprijin politic în vederea concretizării acestora. Ministrul român al justiției și-a exprimat încrederea că noua Președinție va fi una extrem de energică, într-un context în care cultura olandeză a pragmatismului și a eficienței este mai necesară ca oricând.

Miniștrii Justiției au abordat aspecte legate de schimbul de informații cu privire la cazierele judiciare, criminalitatea informatică în cazurile transfrontaliere, contractele digitale, armonizarea unor principii cheie în materia insolvenței  precum și consolidarea Spațiului European al Criminalisticii.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a participat, și el, luni, 25 ianuarie, la reuniunea Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc la Amsterdam, Olanda.

S-a vorbit inclusiv despre migrație – Reuniunea miniștrilor de Interne a avut pe agendă problematici privind securitatea internă a UE, combaterea terorismului, securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și aspecte privind migrația.

În ceea ce privește amenințarea teroristă și fenomenul radicalizării în scop terorist, a fost subliniată importanța unei abordări cuprinzătoare, care să includă implicarea comunităților locale în activitățile de prevenire. Totodată, a fost reiterată necesitatea îmbunătățirii schimbului de informații între statele membre, utilizarea la maxim a instrumentelor legale și operaționale existente, precum și asigurarea interoperabilității depline a acestora.

Menționăm că activitatea de prevenire și combatere a terorismului pe teritoriul României se desfășoară în baza Strategiei Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, existând o bună cooperare între instituțiile cu responsabilități în domeniu.

În ceea ce privește actuala criză în domeniul migrației, miniștrii de interne au concluzionat că menținerea spațiului de liberă circulație depinde de adoptarea unor măsuri urgente de întărire a controlului la frontierele externe și de intensificare a dialogului cu statele terțe, în special cu Turcia. În context, un subiect important supus dezbaterii l-a constituit recenta propunere a Comisiei Europene de înființare a Poliției Europene de Frontieră și Gardă de Coastă.

Ministrul de Interne român a apreciat că această propunere  va  contribui la securizarea frontierelor externe ale UE şi că noile modificări vor creşterea capacitatea de reacție şi intervenţie în situaţiile de criză la frontiera externă. În acelaşi timp, ministrul român a subliniat necesitatea menţinerii unei responsabilităţi partajate între statele membre şi noua Agenţie, atât în implementarea managementului integrat al frontierei UE, cât şi în evaluarea vulnerabilităţilor la frontierele externe. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.