Acasă Externe Orientul dă în clocot

Orientul dă în clocot

DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită a rupt relațiile141799 – 04012016 –  Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul. Reprezentantul Iranului a fost invitat să părăsească Arabia Saudită în 48 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din regatul islamic, informează ibitimes.com. Decizia vine după ce ambasada saudită de la Teheran a fost devastată și incendiată de sute de protestatari nemulțumiți de execuția, la Riad, a unui cleric șiit. Arabia Saudită va trebui să ţină piept furiei divine, după uciderea clericului al-Nimr, a avertizat liderul iranian. Conflictul a izbucnit după ce Arabia Saudită a executat 47 de persoane acuzate de terorism, printre care și liderul religios Nimr al-Nimr.

Tensiunile dintre cele două țări au ajuns într-un punct critic în iulie 1987, când 402 pelerini, dintre care 275 iranieni au murit în urma confruntărilor din orașul sfânt musulman, Mecca. Protestatarii au ieșit în stradă la Teheran, au ocupat ambasada Arbiei Saudite și au incendiat reprezentanța diplomatică a Kuweit-ului. Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost rupte în aprilie 1988 de regele saudit Fahd. Acesta l-a felicitat pe președintele iranian Mohammad Khatami după victoria în alegerile din 2001. Katami, un cleric șiit, a depus eforturi pentru apropierea de Arabia Saudită, punând capăt celor două decenii de relațiii tensionate care au urmat după Revoluția Islamică din 1979. În 1999, Katami a vizitat Arabia Saudită, aceasta fiind prima vizită de după revoluție, a unui președinte iranian. În 2007, Arabia Suadită i-a transmis unui reprezentant iranian că Teheranul pune regiunea Golfului în pericol, referire la conflictul Iranului cu Statele Unite din cauza programului nuclear al Teheranului.

În timpul Primăverii arabe, Arabia Saudită a trimis trupe pentru a ajuta autoritățile din Barhrain să oprească protestele pro-democrație, pe fondul temerilor că opoziția șiită s-ar alia cu Iranul. Cele două state au acuzat Teheranul de instigare la violență împotriva poliției din Barhrain. SUA au anunțat că au descoperit un complot iranian de asasinare a ambasadorului american în SUA. Autoritățile de la Riyadh au declarat la vremea respectivă că dovezile în acest sens sunt copleșitoare și că Teheranul va plăti un preț pentru această tentativă.

În 2012, Arabia Saudită a devenit principalul susținător al rebelilor care luptă pentru răsturnarea președintelui sirian, Bashar al-Assad, aliat al Iranului. Riyadul l-a acuzat pe Assad de genocid, iar despre Teheran a susținut că este ”o putere de ocupație”. La rândul său, Teheranul a acuzat Arabia Saudită că sprijină terorismul.

În martie 2015, Arabia Saudită a început o campanie în Yemen pentru a împiedicat milițiile houthi să preia puterea. Suadiții au acuzat Teheranul că a folosit milițiile pentru a organiza o lovitură de stat, în timp ce Iranul a susținut că loviturile aeriene ale Arabiei Saudite au vizat civili. –  PROMPT MEDIA

foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.