Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: SUA nu vor români fără viză

Strasbourg: SUA nu vor români fără viză

DISTRIBUIȚI

 Visa Waiver142351 – 05022016  –  Foarte mulți romani considera refuzul eliminării vizelor de calatorie în Statele Unite drept o forma de discriminare, în raport cu celelalte state membre UE, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care a abordat aceasta tema în cadrul unui dialog cu ambasadorul SUA la UE, care a avut loc in ședința delegației europarlamentare pentru relațiile cu SUA.

Corina Crețu a solicitat detalii despre perspectivele includerii in programul Visa Waiver (care permite calatoria in SUA fara viza) a celor cinci state membre UE care nu beneficiaza in acest moment de acces, printre care si Romania.  In răspunsul sau, ambasadorul a afirmat ca doua state sunt foarte aproape de a îndeplini criteriile tehnice si probabil vor intra in programul Visa Waiver in curând, fara a dezvălui însa numele acestor doua state. “Romania este o democrație stabila, un stat cu economie în creștere constanta în ultimii 4patruani si un partener deosebit de fidel al Statelor Unite. Acest refuz continuu si inexplicabil al desființării vizelor este receptat cu dezamăgire de către romani. De aceea i-am solicitat Ambasadorului Gardner informații in plus despre calendarul includerii României, alături de celelalte patru state UE inca excluse, în programul Visa Waiver”, arata Sârbu.

In 2005 Romania a fost inclusa pe o lista ce conținea 19 state potențial candidate la participarea in acest program – intre timp, 10 dintre aceste tari au fost admise in program, dar tara noastră nu se număra printre ele. Polonia, Cipru si Bulgaria sunt celelalte state membre UE aflate in aceeași situație regăsite pe lista din 2005, lor adăugându-li-se si Croația in grupul statelor UE ce nu au acces la acest program.

Visa Waiver Program (VWP) permite cetățenilor din anumite tari sa calatoreasca în Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri  pe o perioada de 90 de zile sau mai puțin, fara a fi nevoiți sa obtina o viza.

Reuniunea de joi a Delegației europarlamentare pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii a avut ca tema principala un schimb de opinii cu E.S. Anthony L. Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la UE, pe tema prioritatilor SUA in relațiile cu Uniunea Europeana in 2016. Printre subiectele abordate s-au numărat si Acordul TTIP, relațiile cu Turcia, fluxul de refugiați din Europa, perspectivele ieșirii Marii Britanii din UE, situația din Ucraina, acordarea statutului de economie de piața pentru China. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.