Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Regele Mihai I – stare accentuată de slăbiciune fizică

București: Regele Mihai I – stare accentuată de slăbiciune fizică

DISTRIBUIȚI

 PERSONALITATI_PUBLICE_regele mihai2142874 – 04032016 – Majestatea Sa Regele Mihai I se află internat, de cinci zile încoace, într-o clinică medicală din Lausanne. Din motive de respect față de suferința Majestății Sale, numele clinicii nu va fi făcut public.

Regele este într-o stare de accentuată slăbiciune fizică și primește tratament permanent. Starea sa este, până în acest moment, staționară și medicii sunt de părere că evoluția prezintă relativă stabilitate.

Regina Ana se află în reședința privată din Elveția și a fost informată de Custodele Coroanei despre spitalizarea Regelui Mihai. Regina este într-o stare de sănătate stabilă și urmează un tratament obișnuit vârstei Majestății Sale.

Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu văd în fiecare zi pe Majestățile Lor și rămân în continuare în Elveția, alături de Rege și Regină.

Principesele României, fiicele Majestăților Lor, vor programa în zilele care urmează deplasări în Elveția pentru a-și vedea părinții. Ele sunt zilnic în legătură cu familia și urmăresc, cu tristețe și cu speranță, evoluția stării de sănătate a tatălui lor.

Custodele Coroanei mulțumește tuturor celor care au avut generozitatea de a trimite mesaje de încurajare Regelui Mihai și Reginei Ana. Familia Regală este mișcată de profunzimea simțămintelor oamenilor față de Rege și Coroană, precum și de decența și respectul cu care mass-media a reflectat tristul și îngrijorătorul eveniment, anunță Casa Regală.

Moștenitoarea tronului nu va fi regină

Retragerea Regelui Mihai din viaţa publică este un fapt nemaiîntâlnit în istoria României. De obicei, monarhii domneau până la moarte, dacă nu renunţau la tron de bunăvoie sau siliţi de adversarii politici prin abdicare. Istoricii monarhişti explică rigorile Curţii Regale la schimbarea suveranului. Dat fiind rolul onorific al instituţiei în viaţa oficială a României, o ceremonie restrânsă va avea loc în Casa Regală, în cadrul căreia principesa Margareta, cea mai mare dintre cele cinci fiice ale perechii Mihai I al României & Ana de Bourbon-Parma, va fi învestită cu titlul de şef al Casei Regale a României, care era deţinut până acum de tatăl său. Coroana – devenită simbolică – rămâne astfel în păstrarea principesei Margareta, în calitate de Custode. Adevărata Coroană de Oţel, purtată de regele Carol I şi de succesorii săi la tron, este în păstrarea Muzeului Naţional de Istorie a României. Coroana regală este făcută din oţelul unui tun otoman capturat de ostaşii români în Războiul de Independenţă de la 1877. ”Moştenitoarea regelui nu va fi regină, pentru că nu a fost vreodată învestită cu acest titlu. Soţul ei, Radu Duda, va fi prinţ-consort, niciodată rege. Dacă se revine la monarhie, atunci Margareta sau altcineva – deşi ea este cea mai potrivită pentru acest titlu – va fi regina României“, explică istoricul George Varsami, custodele Muzeului Cuibul Reginei din Portul Constanţa. Pavilionul Cuibul Reginei a fost construit pe malul mării de regele Carol I, ca reşedinţă de vară pentru regina Elisabeta. Locul este tapetat cu fotografii, cărţi, obiecte care prezintă istoria Casei Regale a României şi legăturile cu Constanţa, iar la loc de cinste stă fotografia regelui Mihai în singura vizită pe care a întreprins-o la Constanţa, în vara anului 1998, după revenirea în ţară. Margareta, succesoare şi la tronul britanic Principesa Margareta este născută la 26 martie 1949, la Lausanne, Elveţia, în timpul exilului tatălui său. Datorită legăturilor de sânge din familia regală europeană, Margareta se află pe linia de succesiune a Coroanei britanice. ”Să nu se uite niciodată ceea ce reprezintă principesa Margareta în lume! Ce influenţă are, câte relaţii la cel mai înalt nivel! Totuşi, atâta vreme câtă Parlamentul României nu se va transforma în Adunare Constituantă pentru a modifica astfel Constituţia şi a vota schimbarea formei de guvernământ, Margareta va avea în România doar un rol simbolic – spre deosebire de ceea ce înseamnă ea pe plan mondial. La ora actuală, Casa Regală a României este doar parte a istoriei, atât”, afirmă istoricul George Varsami, citat de adevarul.ro. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.