Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Guvernul, dat în judecată de Greenpeace

Guvernul, dat în judecată de Greenpeace

DISTRIBUIȚI

Greenpeace _Cosmin Bumbut143262 – 24032016 – Împreună cu 18 proprietari din satul Runcurel, jud. Gorj, amenințați de expropriere, Greenpeace România – Greenpeace România și Bankwatch România dau în judecată Guvernul pentru anularea HG 960/09.12.2015 privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Printre motivele acțiunii se numără incompatibilitatea proiectului cu strategia energetică națională în vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societăți comerciale, lipsa unei documentații de urbanism valabile pentru proiect, încălcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei și adoptarea hotărârii fără un proces real de consultare a publicului.

Greenpeace România consideră hotărârea în cauză un abuz din partea Guvernului și a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel. Acestora din urmă, aplicarea hotărârii ar urma să le încalce atât dreptul de proprietate, cât pe cel la demnitate – drepturi fundamentale, cuprinse în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Hotărârea emisă de Guvern la cererea companiei îi permite acesteia să ia proprietățile localnicilor fără negociere. Acest lucru este posibil în baza statutului de utilitate publică pe care hotărârea îl acordă proiectului minier. Compania va plăti proprietarilor de terenuri un preț stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localități. În plus, CEO va plăti compensațiile pentru expropriați din  bugetul de stat, nu din fondurile proprii., Guvernul  face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați.

Greenpeace România și Bankwatch România au semnalat Guvernului în repetate rânduri anomaliile pe care hotărârea 960/2015 le va produce și au transmis premierului un memoriu semnat de o parte din locuitorii satului Runcurel, prin care se cerea revocarea hotărârii 960/2015. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.