Acasă Uncategorized O provocare pentru candidaţii de Bucureşti

O provocare pentru candidaţii de Bucureşti

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

143723 – 18042016 –Marian Munteanu a şocat opinia publică descriind modul în care se va lupta, când va fi cazul, cu membrii Consiliului municipal. Evident, în ipoteza în care nu va avea majoritate. A spus, pur şi simplu, că va face recurs la cetăţeni. Că-i va pune, deci, faţă în faţă pe cetăţeni cu domnii din Consiliul municipiului Bucureşti. Şi, evident, în raport cu o afirmaţie atât de neobişnuită, au apărut comentarii acide lansate dintr-o direcţie sau alta. Încerc să descifrez ce a vrut să spună Marian Munteanu.

Primii care l-au atacat au utilizat un argument de bun simt. Şi anume că cetăţenii Bucureştiului, şi nu altcineva, sunt cei care i-au ales pe consilieri. Consilierii municipali sunt, prin urmare, persoane care au primit o delegaţie din partea bucureştenilor de a-i reprezenta. Un mandat. Şi atunci cum să vii, şi în calitate de candidat la funcţia de Primar General, să anunţi că este posibil să declanşezi, de câte ori ceva nu-ţi convine, un război total împotriva consilierilor. Chemând cetăţenii să vină într-un fel sau altul peste ei. Să-i someze, să-i admonesteze, să-i huiduiască, să-i picheteze şi, la limită, să nu le mai dea voie să intre pe cele câteva porţi ale Primăriei Generale.

Şi, atunci, m-am întrebat. Acest Marian Munteanu, candidat al liberalilor, înscris recent în acest partid, dar, totuşi, un independent, chiar a luat-o razna? A intrat el într-o paradigmă din care nu poate rezulta decât un război total? De genul “ori eu, ori ei”? Şi astfel vrea el să câştige voturile cetăţenilor din Bucureşti?

Dacă aşa ar sta lucrurile ar fi prea simplu. Ar însemna că Marian Munteanu este cel mai răsunător eşec al PNL din acest an electoral. Şi de ce PNL nu are nimic de spus? De ce liberalii tac atunci când Marian Munteanu face un enunţ prin care informează opinia publică că este gata să se pună în mişcare împotriva chintesenţei democraţiei reprezentative?

Şi frământat fiind de această dilemă, m-am gândit că nici PNL nu este o asociere liberă a unor proşti, a unor oameni care nu cunosc sau ignoră regulile democraţiei, şi Nici Marian Munteanu, care este beneficiarul unei educaţii de excepţie, nu lasă impresia unui astfel de personaj. Ei bine, dar atunci care este adevărul? În ce altă cheie am putea citi afirmaţia sa şocantă, rostită în mod insistent, la o oră de vârf şi de maximă audienţă, pe platoul unei cunoscute televiziuni de ştiri?

Nu cumva Marian Munteanu a încercat să ne sugereze cu totul şi cu totul altceva decât au înţeles cei care îl atacă? Şi nu care cumva staff-ul PNL este la curent cu substratul zicerii lui şi de aceea nu a reacţionat? Care să fie acel alt subînţeles?

Internetul face astăzi posibilă o democraţie larg participativă. Faimoasa Agora a Greciei antice nu a mai fost posibilă mii de ani. Din simplul motiv că acolo participau, cel mult, câteva mii de cetăţeni ai Atenei, care erau consultaţi în toate chestiunile importante ale cetăţii şi se puteau pronunţa prin vot deschis. Când vorbim de milioane de cetăţeni, nu mai este acelaşi lucru. Nu ai cum să aduni milioane de cetăţeni pentru a se pronunţă şi pentru a lua decizii. Aşa s-a născut democraţia reprezentativă. Aşa au apărut parlamentari, atunci când este vorba de deciziile care trebuie luate la nivelul unui stat sau consilierii, atunci când vorbim de municipii, oraşe sau comune. S-a schimbat însă ceva fundamental.

Marea revoluţie o face internetul. Internetul permite, astăzi, ca democraţia să fie exercitată în mod direct. Nimic nu împiedică, astăzi, un Guvern, un preşedinte sau un primar să le pună întrebări cetăţenilor referitoare la orice problemă aflată în dispută. Şi să primească de la aceştia răspunsuri rapide, în baza cărora să poată fi luate cele mai corecte decizii, în acord deplin cu voinţa majoritară a locuitorilor cetăţii.

Eu cred că Marian Munteanu s-a gândit la un sistem care deja funcţionează în unele state sau în unele localităţi din lume. Vrei să faci un pasaj în Bucureşti sau nu vrei să-l faci, de ce să-i întrebi pe cei câţiva consilieri şi să nu te adresezi direct cetăţenilor dacă ai internetul la dispoziţie şi dacă aceştia se pot pronunţa. Şi cred că în sensul acesta el a anunţat că, de câte ori, din interese politicianiste, consilierii care sunt nominalizaţi de partide, susţinuţi de partide şi care reprezintă partidele politice se vor aşeza împotriva proiectului, ei vor putea fi măturaţi de stradă.

Este această o expresia a anarhiei? Este acest proiect al lui Marian Munteanu un proiect anti-sistem? Dacă despre asta este vorba, atunci eu cred că acest domn Marian Munteanu este un om extrem de curajos şi, mai ales, un vizionar. Dacă însă s-a gândit la altceva, atunci cei care îl atacă au dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.