Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: UE trebuie să ia măsuri împotriva SUA și Canadei

Bruxelles: UE trebuie să ia măsuri împotriva SUA și Canadei

DISTRIBUIȚI

parlamentul-european143807 – 21042016 – Deputații din Parlamentul European cer Comisiei Europene să ia măsuri legale împotriva SUA și Canadei pentru nerespectarea reciprocității în materie de vize. Comisia Europeană trebuie să se conformeze legislației actuale și să adopte măsuri juridice pentru suspendarea temporară a regimului de scutire de vize pentru cetățenii Statelor Unite și Canadei, întrucât cele două ţări continuă să solicite vize de intrare unor cetățeni ai unor state membre ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de către deputați din Comisia de Libertăți Civile – LIBE în timpul unei dezbateri care a avut loc miercuri.

Majoritatea deputaților participanţi la dezbatere și-au exprimat consternarea față de decizia Comisiei din 12 aprilie, prin care a cerut Parlamentului și Consiliului să adopte o poziție până pe 12 iulie, în care să-și exprime părerea cu privire la „cea mai potrivită cale de urmat” în legătură cu politicile privind vizele pentru SUA și Canada. Deputații au insistat cu privire la obligativitatea unei acţiuni din partea Comisiei: fie să adopte un act delegat de suspendare a călătoriilor fără viză din SUA şi Canada, fie să prezinte o propunere de reformă a sistemului actual de reciprocitate a vizelor.

”Situația este clară”, a declarat Claude Moraes (S&D, UK), președintele Comisiei LIBE, adăugând că deputații din PE vor trebui să se decidă în privința unui răspuns la cererea Comisiei. Agustín Díaz de Mera (EPP, Spania), raportorul pentru revizuirea regulamentului vizelor adoptat în 2013, a declarat că „nu este momentul pentru a discuta cât de potrivită ar fi reimpunerea vizelor” și a subliniat importanța urmăririi de către Comisie a procedurii menționate în legislație.

Canada solicită vize pentru cetățenii din România şi Bulgaria. La rândul său, SUA solicită vize pentru cetățenii din România, Bulgaria, Croația, Cipru şi Polonia și a adoptat recent o nouă legislație care are un potențial de a afecta cetățenii din toate țările Schengen cu anumite cetăţenii duble. Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor care a intrat în vigoare în ianuarie 2014, în cazul în care o țară terță nu ridica obligativitatea vizei la 24 de luni de la notificarea unei situații de nereciprocitate, Comisia este obligată să suspende, printr-un act delegat (la adresa căruia Parlamentul și Consiliul pot avea obiecții), regimul de scutire de vize pentru cetățenii țării respective timp de 12 luni. Ca urmare a unei notificări pe 12 aprilie 2014 asupra situațiilor de nereciprocitate, termenul-limită pentru o acţiune a Comisiei este 12 Aprilie 2016. La momentul respectiv au mai existat cazuri de nereciprocitate din partea Australiei, Japoniei și Brunei. Primele două au eliminat între timp vizele pentru toți cetățenii Schengen, în timp ce Brunei tocmai s-a angajat să facă acest lucru pentru cetățenii croați. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.