Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Etichetele produselor alimentare vor conține obligatoriu și țara de origine

Strasbourg: Etichetele produselor alimentare vor conține obligatoriu și țara de origine

DISTRIBUIȚI

Monica Macovei 1144174 – 13052016 – Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a avut ieri două intervenții în plenul Parlamentului European privind etichetarea obligatorie a alimentelor. ”Mă bucur foarte mult că am adoptat Rezoluția pentru indicarea, în mod obligatoriu, a țării de origine pe produsele alimentare. Și mă bucur că am reușit să învingem lobby-ul industriei alimentare, care a fost foarte puternic în aceste zile. Comisia Europeană a publicat, în 2015, mai multe rapoarte de fezabilitate privind etichetarea obligatorie a produselor. Ne-au arătat aceste rapoarte că ar costa mai mult industriile dacă ar trebui să pună și etichete cu țara de origine, iar asta ar duce la scumpirea produselor și scumpirea ar trebui să fie suportată de consumator. Nu înțeleg de ce industriile nu pot să suporte ele această scumpire, pentru că este obligația lor să scrie ce țară a produs un anumit produs pe care îl pun pe piață, și nu consumatorii să suporte acest cost. În ceea ce privește România: pentru noi, pentru români, este foarte important să știm de unde provin aceste produse. De exemplu, există o campanie “cumpărați produsele făcute în România”, oamenii vor să facă asta, dar de multe ori laptele din iaurt sau din brânză vine din alte țări. Vrem să știm de unde vine.  Vrem să știm ce mâncăm. O treime din peștele pe care îl consumăm la Bruxelles este etichetat incorect. Altfel spus, nu știm ce mâncăm și de unde provine ce mâncăm. Un studiu publicat recent de organizația neguvernamentală Oceana a arătat că o treime din cele 280 de mostre de pește prelevate din restaurantele din Bruxelles, inclusiv din instituțiile europene, sunt incorect etichetate. Este grav și încă o dată se trage un semnal de alarmă că nu știm cu ce ne hrănim. Cer Comisiei Europene să investigheze unde anume pe parcursul actului de producție sunt erorile din lanțul de producție și distribuție a peștelui și să folosească codul de bare bazat pe ADN ca instrument pentru identificarea originii și traseului produselor piscicole”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.