Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Alertă! Echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza serviciile de comunicatii mobile...

București: Alertă! Echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza serviciile de comunicatii mobile (telefonie, internet)

DISTRIBUIȚI

convorbiri telefonice144747 – 16062016 –  “ANCOM a detectat si solutionat in ultimii ani mai multe cazuri de interferente prejudiciabile care afectau buna functionare a serviciilor de comunicatii electronice, in special a celor de telefonie mobila. In urma actiunilor de monitorizare si control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat ca, in ultima perioada, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca utilizarea acestor echipamente este ilegala si rugam consumatorii sa achizitioneze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autoritatii.

Telefoanele DECT 6.0, provenite in cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar si din Asia functioneaza in benzi de frecvente care in Romania sunt destinate altor servicii, si anume celor de telefonie mobila si internet mobil de banda larga de generatia a treia. In cele mai multe dintre cazurile identificate si solutionate de ANCOM, aceste telefoane fusesera introduse in Romania de catre persoane fizice care au calatorit pe continentul american sau ajunsesera in tara fiind trimise de alte persoane, in general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite in locuinte particulare, pentru uz personal.

Ce se intampla cand se folosesc aceste echipamente?

In momentul in care un astfel de aparat neconform este pus in functiune pe teritoriul Romaniei, el produce interferente in functionarea echipamentelor de telefonie mobila. Atunci cand o statie de baza pentru telefonie si internet mobil este afectata de o asemenea interferenta se produc o serie de efecte in cascada: statia de baza isi restrange zona de acoperire, numarul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil in zona respectiva scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibila, iar apelurile in curs se intrerup.

Localizarea sursei de interferenta prejudiciabila, atunci cand este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificila din cauza ca este vorba de o transmisie discontinua de tip “burst” (salva de transmisie) cu alocare dinamica a canalelor de frecventa. La aceasta se adauga numarul mare al acestor terminale, in multe situatii specialistii ANCOM identificand, pe o raza de cca. 1 km in jurul statiei de baza afectate, cate 5-6 surse de interferente de acest tip. Scoaterea din functiune a tuturor surselor de interferente identificate intr-o zona presupune accesul in imobile private, fiind  important ca cetatenii sa colaboreze cu echipele ANCOM in situatiile in care acestea se afla in curs de rezolvare a unui caz de interferenta prejudiciabila, indiferent de natura acesteia.

Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferentele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetatean.

De retinut – Ori de cate ori achizitioneaza un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucarii teleghidate, statii de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie sa verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenta marcajului CE, precum si prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de functionare si utilizare al produsului. Acest lucru este cu precadere necesar in cazul in care produsul este achizitionat de pe o alta piata decat cea europeana.

Daca detin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie sa le scoata imediat din uz.

Sanctiuni aplicabile – In cazul in care cei care detin astfel de echipamente continua sa le foloseasca, Autoritatea poate aplica amenzi contraventionale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.