Acasă Centru Brasov București: Fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, trimis în judecată de DNA

București: Fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, trimis în judecată de DNA

DISTRIBUIȚI

 – 144729 – 16062016 – După ce în urmă cu două zile DNA a instituit sechestru asupra averii sale, miercuri fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, a fost trimis în judecată sub control judiciar pe cauțiune sub acuzația de trafic de influență.

Procurorii susțin că în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, atunci, ministru al Energiei, a cerut unui om de afaceri 5 procente din valoarea unui contract pe care firma acestuia urma să îl încheie cu statul. În schimb, Niță a promis că va interveni petru semnarea cotractului și buna lui derulare, lucruri pe care anchetatorii susțin că fostul ministru le-a și făcut. ”Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, se arată în comunicatul de presă.

Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez din București, iar în paralel, la solicitarea lui, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013.

În baza contractului fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea fostului ministru.

Dosarul a fost trimis magitraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. –  PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

 1. Constantin Nita: Alo, domnu preşedinte primar, ce faceţi?
  Scripcaru: Să trăiţi, domnu preşedinte! Cu partidu pe aici, mă zbat şi eu pe la Bucureşti.
  Constantin Nita: Auzi excelenţă! Eu am reţinut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi reţeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luaţi voi pentru km?
  Scripcaru: Deci e foarte important ca cei care vor să vadă întâi despre ce este vorba, că un operator dacă nu vede că sistemul este continuu şi doar pe bucăţele aşa, o să aibă ce ştiu eu ce…părere.
  ….
  Scripcaru: Dacă e, ca să-ţi spun astea acuma exact trebuie să mă uit pe hârtii, că nu ştiu toate detaliile
  Constantin Nita: Că facem un contract de închiriere pe ce stiu eu 10 ani, aşa, dar un preţ care să trăiască primăria 10 ani!

  Constantin Nita: Adică noi venim şi luam tot, tot ce ai! Toate tronsoanele. Luam şi noi ce putem pe acolo, mai pe decesubt, prin canale.
  Scripcaru: Da, da, tronsoane.
  Constantin Nita: Deci vezi tu câţi km ai şi îmi spui..bă, atâta e km. Dacă ne convine, luăm, dacă nu, nu. De ex, am înţeles că unele oraşe închiriază undeva între 15, 16 milioane km de lei vorbesc. Dacă depăşeşte 20 de milioane atunci poti să ţi-l ţii, să îl dai cui vrei tu, că nu ţi-l iau.
  ….
  Constantin Nita: E treaba bună, 10 ani de zile stai şi tai factură, nu faci nimic altceva. Şi chiria anuală. N-ai treabă, îţi vine la sfârşitul anului.
  Scripcaru: O să taie cine va fi primar
  Constantin Nita: Bă, nu ştiu cine va fi primar. Poate vin eu, candidez eu. Mai candidez şi eu 8 ani de zile, te-ai învăţai, şi cu 4 viceprimar, 12, îţi ajunge mă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.