Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Petre Tobă, pus oficial sub acuzare

București: Petre Tobă, pus oficial sub acuzare

DISTRIBUIȚI

 Petre Tobă146169 – 09092016 –  Fostul ministru de Interne Petre Tobă a fost vineri dimineața la DNA, unde a stat aproximativ un sfert de oră. El a confirmat că i s-a comunicat oficial punerea sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului și aprecizat că nu va face comentarii pe marginea dosarului penal și a repetat că se consideră nevinovat.

Președintele Klaus Iohannis a avizat, joi, solicitarea de urmărire penală formulată de procurorii DNA, care îl suspectează pe Petre Toba de favorizarea infractorului.

Petre Tobă este acuzat că ar fi refuzat să desecretizeze documente care ar fi atestat cheltuirea nelegală a fondurilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

În urma scandalului în care este implicat, Petre Tobă şi-a dat demisia din Guvern. El a reamintit, vineri, acest fapt, precizând că nu a dorit să implice ministerul într-un scandal public.

Fostul ministru de Interne este suspectat de procurori că ar fi încercat să pună piedici anchetei DNA în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de angajaţi ai serviciului secret al Ministerului de Interne, prin refuzul de a declasifica acte legate de achiziţiile DIPI. Din banii serviciului secret

al Ministerului de Interne s-au cumpărat căsuţe de păpuşi, tobogane, jocuri darts, cărţi de joc sau benzi de alergare.

Comunicatul oficial al DNA: În completarea comunicatului nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: ”Luând cunoștință de răspunsul Președintelui României la cererea transmisă de D.N.A. (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Tobă Petre, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului. În ordonanța efectuare a urmăririi penale față de suspect se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. (mediatizat prin comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016)..

În prezenta cauză penală, suspectul Tobă Petre este cercetat alături de alte 24 de persoane – șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals (detalii referitoare la starea de fapt în comunicatele nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, 1146/VIII/3 din 31 august 2016, 1136/VIII/3 și 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016).

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.