Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deputatul Udriște îi amintește premierului de Muzeul Naţional ”Constantin Brâncuşi”

București: Deputatul Udriște îi amintește premierului de Muzeul Naţional ”Constantin Brâncuşi”

DISTRIBUIȚI

 Gheorghe Udrişte146829 – 11102016 –  Gheorghe Udrişte, deputat şi vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară, i-a adresat o interpelare prim-Ministrului Dacian Cioloş în legătură cu înfiinţarea Muzeului ”Constantin Brâncuşi”.

”În lumina seriei de acţiuni iniţiate de către Guvernul României pentru achiziţia operei Cuminţenia Pământului, a artistului Constantin Brâncuşi, vă rog să-mi permiteţi să vă atrag atenţia asupra unui aspect pe care probabil încă nu-l cunoaşteţi şi care afectează grav, din punctul meu de vedere, imaginea Ministerului Culturii şi a Guvernului pe care îl conduceţi. În urmă cu aproape doi ani, în calitate de deputat în Parlamentul României, am iniţiat şi promovat proiectul legislativ pentru înfiinţarea la Târgu-Jiu a Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi. Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor în luna iunie a anului 2015, iar noua lege – Legea 199/2015 pentru înfiinţarea muzeului – promulgată de preşedintele României, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 iulie 2015, intrată în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. Pentru buna funcţionare a Muzeului, Consiliul Judeţean Gorj a atribuit două locaţii (imobile) în zona centrală a municipiului şi imediata vecinătate a Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”.

Legea prevede ca principale obiective ale Muzeului următoarele: iniţierea şi elaborarea de lucrări şi programe de cercetare asupra operei şi vieţii lui Constantin Brâncuşi; identificarea lucrărilor şi alcătuirea unui repertoriu al lucrărilor marelui artist aflate pe teritoriul României, dar şi în străinătate şi organizarea de expoziţii temporare, prin expunerea acestora în Muzeu; reunirea tuturor lucrărilor marelui artist într-o expunere de tip virtual cu imagini 3D de tip digital; acordarea de asistenţă de specialitate autorităţilor locale pentru protejarea şi conservarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”; iniţierea de tabere de creaţie, de sculptură în colaborare cu UAP etc.

Conform actului normativ mai sus menţionat, Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află instituţia nou creată, ar fi trebuit să elaboreze organigrama şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Muzeului, după care punerea efectivă în funcţiune a Muzeului.

Menţionez că pe tot parcursul procesului legislativ de aprobare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii s-au opus vehement aprobării acestui proiect, dovadă că Senatul, ca primă Cameră sesizată, nici nu l-a aprobat!

Vehemenţa respingerii proiectului de către Ministerul Culturii m-a determinat să cred că evoluţia lucrurilor nu va fi deloc una uşoară! Confirmarea a venit din faptul că, în ciuda încercărilor mele de a-i determina pe miniştrii în funcţie să pună în aplicare legea, acest fapt încă nu s-a petrecut! Şi în tot acest timp ”Cuminţenia Pământului”, care tronează pe frontonul clădirii Guvernului României, priveşte trist şi în tăcere către miile de oameni care trec zilnic prin Piaţa Victoriei, în speranţa că va veni şi timpul ei. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.