Acasă Life București: 21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului

București: 21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului

DISTRIBUIȚI

salut147607 – 21112016­ –  Iniţiată în 1973 şi susţinută de personalităţi publice şi de 180 de ţări,  Ziua Mondială a Salutului este un îndemn la comunicare şi un instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume. Salutând astăzi cel puţin 10 persoane, vom dovedi importanţa pe care o dăm comunicării personale în menţinerea bunelor relaţii.

Etnologii spun că în lume sunt vorbite 6.909 limbi, iar cel mai popular cuvânt de salut este Hello, care este şi formula universală de salut la telefon.

Daţi Bună ziua! sau rostiţi o formulă uzuală de salut, faceţi un gest sau folosiţi o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire. Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva, să nu rămânem impasibili şi să răspundem!

”Să salutăm!” – ne spune simplu Codul bunelor maniere, dacă intrăm primii într-o încăpere, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut aflat într-un grup să-i salutăm pe toţi, iar toţi trebuie să dea la rândul lor bună ziua. Un bărbat va saluta întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără va saluta întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Este obligatoriu răspunsul la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă o jignire gravă pentru persoana care a adresat salutul.

Etnologii spun că în lume sunt vorbite 6.909 limbi, iar cel mai popular cuvânt de salut este Hello, care este şi formula universală de salut la telefon.

Daţi Bună ziua! sau rostiţi o formulă uzuală de salut, faceţi un gest sau folosiţi o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire. Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva, să nu rămânem impasibili şi să răspundem”. Să învătăm aşadar să salutăm în cât mai multe limbi!

Konichiwa (koh-Nee-chee-ah) în japoneză

Jambo (JAM-bo) în Swahili

Hola (OH-la) în spaniolă

Ni hao (nee-Ha-OW) în chineză

Bonjour (bohn-Zhoor) în franceză

Buon giorno (bwohn-JOR-noh) în italiană

Annyong ha shimnikka (An-YOH HASHim-ni-kah) în coreeană

Czesc (Chesht) în poloneză

Zdravstvuite (ZzDRAST-vet-yah) în rusă.

Al Salaam a’ alaykum (ahl sah-LAHM-ah-ah-LAY-Koom) în arabă.

Merhaba (Mer- ha- ba) în turcă.

Ideea de a dedica o zi din an salutului aparţine fraţilor Brian şi Michael McCormack din Omaha,  SUA, şi a apărut ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt, în toamna anului 1973, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume.

Ziua Salutului a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace din aproape toaţe tările lumii, care o recomandă ca instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume. – surse: worldhelloday.org, agerpres.ro –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.