Acasă Externe Letonia: Cioloș, la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din...

Letonia: Cioloș, la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China

DISTRIBUIȚI

ciolos-letonia147353 – 07112016  Premierul Dacian Cioloș participă la cea de-a 5-a reuniune a șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și China, în format 16+1, la Riga, Letonia, care are loc în zilele de 5 și 6 noiembrie.

Participarea prim-ministrului la reuniunea șefilor de guvern din acest an, plasată sub titlul Conectivitate îmbunătățită în scopul progresului comun, oferă ocazia reafirmării hotărârii României de a-și asuma un rol tot mai important în cadrul acestui format de cooperare. În marja summit-ului, prim-ministrul Dacian Cioloș va avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologii participanți la reuniunea de la Riga.

Intervenția premierului Dacian Cioloș: ”Anul trecut, la Summit-ul de la Hangzhou, am convenit asupra Agendei de Cooperare pe termen mediu și am convenit asupra liniilor directoare stabilite la Suzhou. Evaluarea a ceea ce am realizat până în prezent în punerea în practică a acestor rezultate este încurajatoare.

În aceeași ordine de idei, sunt bucuros că primul punct al intervenției mele astăzi este anunțul oficial privind înființarea Centrului pentru Dialog și Cooperare în domeniul proiectelor energetice la București. El reprezintă o dovadă în plus a sprijinului nostru consistent și a angajamentului nostru față de cooperarea în format 16 + 1.

Unul dintre principalele obiective ale Centrului este consolidarea formatului nostru de cooperare. Ea se va realiza prin extinderea acquis-ului realizat în domenii comerciale și tehnologice legate de energie, la domenii precum: energia regenerabilă, rețelele inteligente, eficiența energetică, tehnologia cărbunelui curat și energia nucleară.

Centrul va juca și un rol important în schimbul de cunoștințe, oferind o platformă în vederea schimbului de cunoștințe cu privire la reglementările din domeniu aplicate pe piața europeană. În același timp, Centrul va promova o imagine mai clară a oportunităților existente pe dinamica piață chineză pentru companiile europene.

Reprezentanții guvernelor și comunităților de afaceri din țările noastre se vor întâlni în câteva săptămâni, la București și vor elabora viitoarea agenda de activități a Centrului. În plus, un târg și o expoziție în domeniul energiei, în format 16 + 1, sunt programate a se desfășura la București în primul trimestru al anului 2017.

Al doilea punct al intervenției mele se referă la Declarația comună care va fi adoptată la finalul dezbaterilor noastre de astăzi. Aceasta are în vedere continuarea cooperării între porturile de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Acesta constituie încă un pas în vederea extinderii cooperării noastre în domeniul conectivității și de asemenea, o componentă remarcabilă a Parteneriatului strategic UE-China. România sprijină în mod activ activitatea Grupului de lucru pe conectivitate, în cadrul eforturilor sale în vederea realizării de progrese prin acțiuni concrete, durabile. Mă bucur de prezența astăzi aici și de angajamentul arătat de către Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Aș insista asupra argumentelor referitoare la vastul potențial al Căii navigabile a fluviului Dunărea. Fluviul Dunărea are un rol esențial în furnizarea de oportunități mai bune de dezvoltare tuturor țărilor din regiune: prin afluenții săi din Europa Centrală și de Est, porturile sale și legătura cu zona costieră a Mării Negre și, de asemenea, includerea sa în Rețeaua trans-europeană de transport. El constituie și un segment semnificativ al inițiativei One Belt, One Road pe care suntem dispuși și capabili să o susținem.

Fluviul Dunărea oferă platforma pentru dezvoltarea unui transport inter-modal ecologic și rentabil, care, la rândul său, poate genera un efect de multiplicare a cooperării subregionale, regionale și chiar transcontinentale.

Plecând de la ceea ce a spus puțin mai devreme premierul Li, voi concluziona subliniind faptul că Dunărea oferă o platformă de dezvoltare pe cel puțin trei dintre punctele menționate de dumnealui: infrastructură, economie verde și contactele interumane.

Ultimul punct al intervenției mele se referă la fluxurile comerciale și contactele interumane, ele sunt factori generatori de conectivitate și dezvoltare. Schimburile comerciale care s-au intensificat constituie un motor important al economiilor noastre. Contăm pe sprijinul continuu al autorităților chineze în accelerarea procedurilor de aprobare a accesului pe piață. De exemplu, exporturile noastre agro-alimentare către China constituie un potențial important pentru echilibrarea deficitelor noastre comerciale.

Contactele interumane reprezintă o resursă esențială pentru extinderea conectivității și inovării. În acest an, am introdus în programa noastră școlară limba chineză.  Aș dori, de asemenea, să subliniez necesitatea intensificării cooperării și schimburilor noastre comerciale în sectorul turismului. Toate acestea ar contribui în mod substanțial la dezvoltarea socio-economică, dar și a unei mai bune înțelegeri între culturile noastre.

Doamnelor și domnilor,

Se împlinesc cinci ani de la crearea acestui format de cooperare. Schimbările survenite de la primul summit cer consecvență în activitatea noastră. Remarc, de asemenea, necesitatea unei abordări care să se concentreze mai mult asupra rezultatelor și cu efecte benefice asupra vieții cetățenilor noștri și asupra reprezentanților mediului de afaceri din țările noastre. Vă mulțumesc”.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.