Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Uniunea Europeană creează instrumente şi mecanisme pentru a lupta împotriva propagandei...

Strasbourg: Uniunea Europeană creează instrumente şi mecanisme pentru a lupta împotriva propagandei Rusiei şi a Statului Islamic

DISTRIBUIȚI

Rezoluția Cercetașilor în Parlamentul European_01147662 – 23112016­ – Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a dezbătut raportul eurodeputatei poloneze Anna Fotyga cu privire la comunicarea strategică a Uniunii Europene pentru a contracara propaganda părţilor terţe împotriva sa, în speţă, propaganda Federaţiei Ruse şi a Statului Islamic.

Conform autoarei raportului, ”s-au întâmplat multe după agresiunea rusească asupra Ucrainei şi după anexarea Crimeii. A fost un apel de trezire. Din punctul nostru de vedere, în Europa Centrală şi de Est, Rusia a început să denatureze pieţele informaţionale şi să influenţeze mass-media chiar mai devreme. A fost o continuare a metodelor şi instrumentelor folosite în timpul Războiului Rece. Bineînţeles că propaganda are influenţă asupra societăţilor în UE şi în alte ţări. Cu siguranţă, cetăţenii Statelor Unite sunt, de asemenea, ţinta propagandei ruse, care foloseşte numeroase instrumente, cum ar fi Russia Today.”

Totodată, în ceea ce priveşte influenţa Statului Islamic în Europa, eurodeputata Anna Fotyga a subliniat: ”Folosind o varietate de instrumente, Statul Islamic a reuşit să atragă oameni din diferite generaţii şi alte religii şi să-i facă să se convertească şi să se radicalizeze. Am întâlnit mulţi reprezentanţi ai statelor membre ale UE şi pentru factorii de decizie, este o traumă să ştie ca tinerii se pot întoarce împotriva propriei naţiuni.”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat în intervenţia sa din dezbaterea raportului: ”Am auzit cum lucrează propaganda rusă chiar în această instituţie, în Parlamentul European. Propaganda Daesh şi propaganda Rusiei sunt evident diferite ca metodă şi ca instrumente de lucru, dar scopurile sunt în egală măsură toxice şi aş spune, mortale pentru proiectul european înainte de orice.

În Ucraina, propaganda rusească a acoperit şi a justificat ocuparea Crimeii, a utilizat atacuri cibernetice pe scară largă şi a urmărit divizarea poziţiilor între statele membre ale Uniunii Europene. Pentru cei care se întreabă dacă propaganda rusă este sau nu reală, îi invit să citească faimoasa «La France russe» de Nicolas Henin şi să asculte evaluarea şefului serviciului secret german despre riscul ca alegerile din Germania să fie afectate de intervenţia rusească.

Cea mai bună armă pe care o avem este să monitorizăm şi să incriminăm finanţările organizaţiilor şi ale partidelor politice din partea Rusiei şi să aducem dovezi care să prezinte realitatea exact cum este ea, prin toate mijloacele posibile. Trebuie, de asemenea, să luptăm împotriva propagandei Statului Islamic prin educaţie, pregătirea şi controlarea imamilor şi prin reducerea problemelor socio-economice care permit prozelitismul şi radicalizarea. În egală măsură, trebuie să ne ajutăm şi să ne protejăm vecinii şi partenerii. Securitatea lor este securitatea noastră.” – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.