Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: București: Monica Macovei: Politicienii corupți vor ca instituțiile statului să lucreze...

Strasbourg: București: Monica Macovei: Politicienii corupți vor ca instituțiile statului să lucreze pentru ei, și nu pentru oameni

DISTRIBUIȚI

 monica-macovei147761 – 021212016­ – Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, la 30 noiembrie 2016, la Parlamentul European, o dezbatere publică despre statul captiv și procesul de extindere a Uniunii Europene: Agenda anticorupție pentru Europa de Sud-Est și deblocarea procesului de extindere prin eliberarea statului captiv. Dezbaterea a fost organizată la inițiativa SELDI – South European Leadership for Development and Integrity, după prezentarea pachetului de extindere a Uniunii Europene din 2016.

Reprezentanți ai Comisiei Europene, jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor din Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania, Kosovo și Turcia au discutat despre barierele din calea politicilor anticorupție, despre eficiență, integritate și responsabilitatea guvernării publice. Raportul SELDI a inclus situația din țările care sunt în diverse faze ale procesului de integrare în UE.

Dezbaterea a avut loc în contextul anunțului Comisiei Europene, în pachetul de extindere a Uniunii Europene publicat în 2016, că nu va mai exista un proces de extindere până la sfârșitul actualului mandat – octombrie 2019.

Scopul dezbaterii a fost să identifice instrumente eficiente pentru a vindeca una dintre cele mai grave boli din regiune – corupția și statul captiv – și să motiveze statele aspirante la integrarea în Uniune să nu piardă impulsul și voința pentru reforme în următorii ani.

“Statul captiv, în care instituțiile publice sunt luate ostatice de interese private și ilegale, este un fenomen tot mai des întâlnit atât în state membre, cât și în state din afara Uniunii Europene. Vorbim de oligarhi, de interese economice ale unor grupări infracționale transpartinice, și de multe ori transfrontaliere, care merg mână în mână cu politicieni corupți pentru a îngenunchea instituțiile publice și a le pune să lucreze pentru ei, și nu pentru oameni. Să nu uităm, corupția ucide și corupția aduce sărăcie”, a declarat Monica Macovei.

Concluzia ONG-lor din țările care vor să intre în Uniune este că mulți cetățeni nu mai sunt interesați să raporteze cazuri de corupție. De exemplu, în Macedonia, doar 7,4%, dintre cetățeni au raportat un caz de corupție într-o instituție. Aproape două treimi din cetățeni (62,7%) consideră corupția larg răspândită în rândul oficialilor, iar judecătorii, miniștrii și parlamentarii sunt percepuți ca fiind cei mai corupți. Cetățenii nu sunt optimiști în ceea ce privește eradicarea corupției, aproape jumătate (47,8%) consideră că actele de corupție vor exista întotdeauna. Concluzii și date similare au fost prezentate de reprezentanții țărilor din Balcanii de Vest. Mulți dintre cetățenii acestor țări au preferat să migreze în state ale Uniunii, sperând într-o viață mai bună, pentru că au considerat că sistemele politice din țările lor sunt incapabile să lucreze pentru ei.

“Fiecare este liber să își aleagă drumul. Cei care pleacă își ajută țara dobândind experiența unor sisteme administrative și de servicii fără birocrație și în favoarea lor. Iar cei care aleg să rămână acasă trebuie să sancționeze, cel puțin prin vot, corupția zilnică de la birouri și corupția politică. Sprijinul public pentru lupta împotriva corupției este esențial pentru succes. Oamenii susțin instituțiile anticorupție și se așteaptă ca acestea să aibă grijă de tot. Dar este important să înțelegem că toți putem contribui la eliminarea statului captiv și a corupției. Atunci când refuzăm să dăm mită ca funcționarii să ne rezolve o problemă, atunci când denunțăm furtul și incompetența, atunci când respectăm regulile. Fiecare dintre noi are un rol în această luptă, care este un proces continuu”, a declarat Monica Macovei în cadrul dezbaterii.

Potrivit Monicăi Macovei, reformele-cheie necesare pentru a combate corupția și care trebuie să rămână pe agenda europeană de integrare pentru statele aspirante sunt, în principal: un sistem judiciar independent, competent și curat, care să investigheze și să condamne oficiali de nivel înalt pentru corupție și abuz de putere, o legislație stabilă și instituții specifice care să prevină, dar să și sancționeze exemplar faptele de corupție, transparența în achizițiile publice, în activitatea instituțiilor publice și a modului în care sunt cheltuiți banii publici.

“Și, în Europa Centrală și de Est, suntem încă la nivelul în care oamenii care ocupă funcții publice contează, pentru că nu am atins stadiul în care, indiferent cine ar ocupa o funcție publică, lucrurile ar merge bine. Este nevoie de oameni curajoși, care își asumă riscuri, care merg înainte trecând zâmbind peste orice obstacol, care au viziune și care nu cedează la nicio presiune. Se poate, haideți să îndrăznim”, a mai spus Monica Macovei. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.