Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Taniani și Pitella se bat pentru scaunul lui Schulz

Strasbourg: Taniani și Pitella se bat pentru scaunul lui Schulz

DISTRIBUIȚI

148008 – 151212016­ – Martin Schulz si-a incheiat miercuri mandatul de presedinte al Parlamentului European (PE) cu un discurs scurt. La cinci ani de la preluarea celor doua mandate de presedinte, Martin Schulz a tinut sa sublinieze ca a reusit, impreuna cu membrii PE, ca aceasta instituie ”sa devina mai vizibila, mult mai ascultata si mai influenta ca niciodata”. Batalia pentru preluarea noului mandat se da acum intre doi italieni, Antonio Tanjani si Gianni Pittela, scrie Curierul Național.

Sala arhiplina, o ambianta de miting. Reuniunea grupului politic PPE din Strasbourg avea un caracter special. Grupul conservator, cel mai numeros in PE (216 deputati din 750) s-a reunit pentru a-si alege candidatul la alegerile pentru postul de presedinte al PE. Miza mare, intrucat grupului PPE ii revine acum, in mod normal, aceste post, in urma unui acord intervenit la inceputul legislaturii actuale, in 2014, cu grupul social-democrat (189 deputati). Conform acordului respectiv, cele doua grupuri politice urmau sa-si imparta presedintia PE, fiecaruia revenindu-i jumatate din mandat, respectiv doi ani si jumatate.

”In urma cu doi ani si jumatate, am spus membrilor grupului PPE sa voteze in favoarea social-democratului Martin Schulz”, a reamintit liderul grupului PPE, germanul Manfred Weber. Acum, patru eurodeputati conservatori au concurat pentru a obtine candidatura la alegerile pentru presedintia PE. Cu sansele cela mai mari era dat inaintea actualei sesiuni plenare a PE francezul Alain Lamassoure, prezent de 21 ani in forul legislativ european, o figura respectata inclusiv de deputati de stanga, pen,tru contributia adusa la multe din deciziile europene. Nu a reunit insa decat 34 de voturi din 203 exprimate. Italianul Antonio Tajani, un fost Comisar european pentru problemele Industriei, cunoscut ca un apropoiat al lui Berlusconi,a obtinut 94 voturi. In aceasta situatie, Lamassoure s-a retras de la al doilea tur de scrutin, la care au ramas, in afara lui Tajani, irlandezul Mairead McGuinness(57 voturi) si slovenul Alojz Peterle(cu 18 voturi in primul tur). A castigat italianul Tajani, sustinut discret, din culise, de eurodeputatii germani. Surse apropiate demersurilor din culise au remarcat o alianta intre conservatorii de tendinta Merkel si dreapta berlusconiana. Unii dintre conservatorii PPE si-au exprimat, neoficial, nemultumirea fata de cresterea influentei  italiene in grupul PPE, avand in vedere ca lupta pentru obtinerea presedintiei PPE in urmatorul mandat de doi ani si jumtate se va da intre Tajani si social-democratul italian Gianni Pittella, actualmente liderul grupului social-democratilor din PPE. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.