Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: PNL: Decizia de stabilire a preţurilor medicamentelor nu trebuie să fie...

București: PNL: Decizia de stabilire a preţurilor medicamentelor nu trebuie să fie la nivelul pixului unui ministru

DISTRIBUIȚI

149910 – 28032017 – Urmăresc de la începutul acestui an (de)zbaterea propusă de Ministerul Sănătăţii privind unul dintre subiectele importante pentru cetăţeni: reducerea cu 35% a preţurilor la medicamente şi la medicamente inovative care-şi pierd patentul, declară deputatul PNL Antoaneta Ioniță. În acelaşi context, se discută proiectul pentru aprobarea normelor privind metodologia de calcul al preţului pentru medicamente.

După ultima întâlnire pe care Ministerul Sănătăţii a avut-o cu reprezentanţii producătorilor, înainte de a semna ordinul care stabileşte metodologia de calcul al preţului pentru medicamente, s-a stabilit că tratamentele inovative care urmează să îşi piardă brevetul şi să devină unele generice, vor avea o scădere a preţului de 35%.

”S-ar putea spune că Ministerul Sănătăţii nu face altceva decât să pună în practică programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile parlamentare de anul trecut. De fapt, avem de-a face cu un adevăr rostit doar pe jumătate. În proiectul politic pe care l-a prezentat cetăţenilor, PSD a criticat cu vehemenţă HG 800/oct.2016, pe de o parte, pentru că s-ar fi înregistrat câştiguri mari pentru companiile multinaţionale ce se ocupă cu producerea şi distribuţia de medicamente, pe de altă parte, pentru că s-ar fi limitat tratamentul de strictă necesitate pentru anumite categorii de pacienţi. Recentul consens dintre minister şi producătorii de medicamente s-a făcut fără a-i invita la discuţii pe reprezentanţii bolnavilor, asociaţiile de pacienţi temându-se că această înţelegere, făcută fără transparenţă, ar putea genera dispariţia multor tratamente de pe piaţă, în cazul în care nu se stipulează obligaţia producătorilor de a garanta accesul la acestea. În altă ordine de idei, PSD se pare că a uitat una dintre cele mai importante promisiuni din campanie: decizia de stabilire a preţului medicamentelor care să fie la nivel de lege, nu la nivelul pixului unui ministru. Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu face altceva decât să ne arate că social-democraţii judecă faptele folosind unităţi de măsură diferite. Cu acest prilej, cerem guvernanţilor PSD mai multă responsabilitate în actele normative pe care le emit, şi anume pe termen lung şi în mod predictibil, şi nu să urmărească doar interese mărunte şi efemere”, spune Ioniţă. PROMPT MEDIA

 

foto:mihaeladanpress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.