Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov: ITM Ilfov verifică funcționarea comitetelor de securitate și sănătate în muncă

Ilfov: ITM Ilfov verifică funcționarea comitetelor de securitate și sănătate în muncă

DISTRIBUIȚI

149414 – 03032017 –  În cursul acestui an va avea loc o acţiune a Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov, de informare privind consultarea lucrătorilor şi de verificare a organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă. Acţiunea va avea ca obiective sensibilizarea angajatorilor privind importanţa consultării lucrătorilor şi importanţa organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă,  informarea şi conştientizarea angajatorilor privind respectarea obligaţiilor legale referitoare la consultarea lucrătorilor şi la organizarea şi asigurarea funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, conştientizarea reprezentanţilor lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, privind atribuţiile pe care le au în cadrul comitetelor de securitate şi sănătate în muncă.

Securitatea şi sănătatea la locul de muncă reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale politicii europene privind ocuparea forţei de muncă şi afacerile sociale.

Îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă reprezintă o preocupare comună, atât dintr-o perspectivă umanitară, cât şi dintr-una economică. Un mediu de lucru sigur şi sănătos reprezintă un element esenţial pentru calitatea muncii. Abordarea europeană privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, acordă o importanţă deosebită consultării lucrătorilor – aceasta reprezentând o condiţie esenţială pentru desfăşurarea activităţii în condiţii mai sigure şi mai sănătoase şi o cale de reducere a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

Lucrătorii din unităţi trebuie să aibă posibilitatea să solicite îmbunătăţiri privind securitatea şi sănătatea în muncă. Aceştia trebuie încurajaţi să facă sugestii şi recomandări şi să participe la crearea unor sisteme sigure de muncă.

În timpul controalelor efectuate de inspectorii de muncă s-a constatat că, uneori, consultarea lucrătorilor este realizată în mod formal sau nu se realizează deloc. De asemenea, s-a remarcat că în unele întreprinderi comitetele de securitate şi sănătate în muncă sunt organizate şi funcţionează în mod formal sau uneori, nu funcţionează. Totodată, inspectorii de muncă au ajuns la concluzia că angajatorii care şi-au asumat cu bună credinţă responsabilităţile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu reuşesc întotdeauna să respecte în totalitate cerinţele legale privind consultarea şi asigurarea participării lucrătorilor, deseori datorită lipsei de informaţii şi a resurselor insuficiente.

În cadrul acestei acţiuni, ITM Ilfov îşi propune să elaboreze instrumente destinate atât angajatorilor, în special din IMM-uri cu mai mult de 50 de lucrători, cât şi inspectorilor de muncă, astfel încât să contribuie la implementarea unui mod de abordare corect şi simplu a procesului privind consultarea lucrătorilor. Aceştia au adesea cunoştinţe detaliate despre munca lor şi despre cum aceasta poate deveni mai sigură. Lucrătorii pot folosi această experienţă aplicată pentru a contribui activ, alături de angajatori, la îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

În primele două trimestre din 2017, ITM Ilfov va pregăti acţiunea prin elaborarea materialelor, iar în partea a doua a anului vor avea loc două etape distincte: întâlniri cu angajatorii, discuţii şi prezentări de materiale în vederea conştientizării/sensibilizării angajatorilor vis-a-vis de importanţa organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, iar apoi, pe parcursul controalelor efectuate de către inspectorii de muncă în teren, informarea lucrătorilor cu răspunderi specifice de securitate şi sănătate la locurile de muncă, cu privire la rolul şi atribuţiile lor în cadrul comitetelor de securitate şi sănătate în muncă.

Se vor aborda şi probleme legate de alegerea reprezentanţilor lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi de responsabilizarea acestora. Aceştia nu primesc întotdeauna sprijinul de care au nevoie, atât din partea angajatorilor, cât şi din partea lucrătorilor pe care îi reprezintă.

Inspectorii de muncă au fost informaţi cu privire la un mod unitar de verificare a organizării şi funcţionării comitetelor de securitate şi sănătate în muncă, se arată într-un comunicat de presă remis redacției noastre. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.