Acasă Politic Italia: Centru de sprijin și asistență pentru românii care cad victime ale...

Italia: Centru de sprijin și asistență pentru românii care cad victime ale traficului de persoane

DISTRIBUIȚI

Românii din Sicilia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă149717 – 20032017  – Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de pretutindeni, alături de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat, perioada 15 – 17 martie 2017, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situației românilor aflați la muncă în această țară, dispusă de premierul Guvernului României, Sorin Grindeanu.

Au avut loc întrevederi cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanți ai autorităților locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităților de sănătate publică, lideri ai sindicatelor și mediului asociativ românesc și italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflați în situații de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul orașului Ragusa, Federico Piccitto, și cu membrii consiliului local.

De asemenea, delegația s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la fața locului cu muncitorii români. Autoritățile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc și lucrează în condiții grele, izolați, fără posibilității de comunicare, fiind totodată unt expuși la diferite forme de exploatare și abuz.

Conform administrației din regiunea Sicilia, deși românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceștia se află într-o situație de vulnerabilitate semnificativă.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, partea italiană și cea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri, care să cuprindă înființarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin și asistență pentru victimele traficului de persoane, cât și pentru cei susceptibili de a fi suspuși acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi operaționalizate unități mobile capabile să ofere asistență în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum și asistență medicală.

În context, partea italiană a reiterat faptul că, din 2013, există un comitet mixt regional, omologat ca proiect pilot, care se adresează muncitorilor străini. Una dintre propunerile formulate pentru rezolvarea optimă a situațiilor de risc în ceea ce privește exploatarea persoanelor a fost dublarea capacității acestui proiect, prin crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentați specialiști români din  ministerele competente. – PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

  1. Cum să i păcălim din nou . păi cum pl mea. Dacă era făceau până acum ceva. Au interese comune cu politicienii. Să fie cât mai rău , să aibă ei care să vrea cel puțin mai mult si din dezinformare să fie sclavi. Alfel nu ar fi puse atâtea afise să vezi pe drum ori la televiziunile locale atatea afișe cu d’astea si cât de bine e cu botniță si alte d alea nici nu stiu cum e cat e de rău. Parcă ar fi zona lor asta nu stiu dacă ați înțeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.