Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Traian Băsescu: Atacul SUA din Siria este aproape un mat dat...

București: Traian Băsescu: Atacul SUA din Siria este aproape un mat dat Moscovei

DISTRIBUIȚI

145151 – 07042017 –  Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de solidaritate cu Statele Unite, după atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, declară la RFI fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. El califică atacul SUA “aproape un mat dat Rusiei, care se credea stăpâna Siriei”.

În opinia lui Traian Băsescu, „atacul american în Siria arată că Statele Unite nu au înghiţit povestea garanţiilor pe care le-a dat Rusia că armata siriană nu mai dispune de arme de distrugere în masă. Este dacă vreţi, în opinia mea, cel mai important semnal, pentru că în acest moment, Rusia este discreditată, ea a fost garantul faptului că Siria nu mai dispune de arme de distrugere în masă”.

“Al doilea lucru extrem de important care s-a petrecut este că acest atac cu rachete de croazieră readuce Turcia în barca Statelor Unite, pentru că declaraţiile lui Donald Trump legate de regimul Bashar al-Assad sunt declaraţii care de fapt confirmă poziţia Turciei. Mai mult decât atât, în barca Statelor Unite a urcat Israelul, care aprobă fără rezerve atacul american. Atacul din această dimineaţă demonstrează că Statele Unite rămân o putere globală, de care Rusia trebuie să ţină cont. Aş mai adăuga un alt element, semnalul că Statele Unite nu sunt dispuse să abandoneze în mâna Federaţiei Ruse Orientul Mijlociu, iar Federaţia Rusă este destul de sleită după propria intervenţie în Siria”, spune fostul preşedinte.

Cum va răspunde Rusia? “Aşa cum de altfel a şi răspuns şi demonstrează spaima Moscovei pentru ceea ce armata siriană a făcut, adică avem o declaraţie iniţială, care califică atacul SUA ca fiind o agresiune, dar a urmat şi declaraţia lui Putin, care pur şi simplu s-a referit la faptul că Siria nu dispune de arme chimice, ceea ce este o minciună. De fapt, acum Moscova are de apărat faptul că a garantat că aliatul său, regimul Bashar al-Assad nu mai dispune de arme chimice şi iată că le-a utilizat. Deci Rusia este într-o situaţie extrem de dificilă. Practic, poziţia regimului Assad nu mai poate fi apărată după atacul chimic”, consideră Traian Băsescu.

El crede că “Rusia trebuie să spună bogdaproste că americanii au reacţionat la atacul chimic de acum câteva zile, cu imaginile pe care le-a văzut o lume întreagă, imagini care sunt o etichetă îngrozitoare pentru regimul de la Damasc, dar şi pentru protectorul său, regimul de la Moscova”.

“Eu aş califica atacul de azi noapte aproape un mat dat Rusiei, care se credea stăpâna Siriei”, declară fostul preşedinte.

Ce ar trebui să facă Uniunea Europeană? “Indiscutabil, solidaritate cu Statele Unite! Adică în măsura în care există mijloace militare disponibile şi există, Franţa are mijloace militare, Marea Britanie are mijloace militare, Italia are mijloace militare, să fie concentrate preventiv alături de mijloacele militare ale SUA din Mediterana, pe de o parte. Pe de altă parte, SUA au nevoie în primul rând, dincolo de mijloace militare partenere, au nevoie în primul rând de suport politic, iar aici UE nu are variante, dacă vrea să fie credibilă”, conchide Traian Băsescu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.