Acasă Politic Luxemburg: Miniștrii de Externe roman și britanic au discutat despre situația românilor...

Luxemburg: Miniștrii de Externe roman și britanic au discutat despre situația românilor din Regat

DISTRIBUIȚI

145051 – 04042017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat ieri la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg. Discuțiile miniștrilor europeni de externe s-au concentrat pe situația din Orientul Mijlociu și Nordul Africii: Siria, Yemen și Libia.

Dezbaterea consacrată dosarului sirian a vizat, în contextul celor mai recente evoluții, modalitățile prin care UE poate sprijini eforturile de soluționare a crizei. În intervenția sa, ministrul Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru soluționarea politică a conflictului, singura opțiune viabilă pentru menținerea unității, suveranității, integrității teritoriale și independenței statului sirian. A exprimat, totodată, susținere pentru demersurile pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, le întreprinde pe lângă actorii-cheie regionali și internaționali în sprijinul unei soluții politice.

Miniștrii de Externe au evaluat situația politică și de securitate din Libia în contextul rezultatelor reuniunii Cvartetului pentru Libia (Liga Statelor Arabe, Uniunea Africană, UE și ONU) de la Cairo (18 martie 2017). Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a evidențiat rolul sporit asumat de UE în sprijinul unei soluții politice.

Miniștrii de Externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind criza din Yemen, preocupați fiind de situația umanitară deosebit de gravă, în absența unei perspective imediate de soluționare politică a conflictului. Subiectul a fost abordat din perspectiva opțiunilor UE, în cadrul intervențiilor fiind subliniată importanța sprijinirii eforturilor ONU.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii europeni de Externe au discutat, în prezența secretarului general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, despre dosarele de actualitate din plan regional.

În marja reuniunii, ministrul român a avut o reuniune bilaterală cu omologul britanic, prilej cu care au fost abordate aspecte privind Parteneriatul strategic dintre cele două țări, inclusiv situația cetățenilor români din Marea Britanie. Ministrul Boris Johnson a exprimat aprecierea pentru aportul comunității românești la dezvoltarea societății britanice și a oferit asigurări privind salvgardarea drepturilor cetățenilor români. De asemenea, ministrul britanic a exprimat compasiunea față de cei doi români răniți în recentele atacuri teroriste de la Londra.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.