Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Anchetă extinsă în cazul lui Ion Iliescu și Petre Roman în dosarul...

Anchetă extinsă în cazul lui Ion Iliescu și Petre Roman în dosarul „Mineriada”

DISTRIBUIȚI

145779 – 15052017  Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Petre Roman au fost, luni, la Parchet, pentru audieri în dosarul Mineriadei din 1990. Procurorii i-au informat că, după consultarea arhivelor centrelor de arest din Capitală, s-a constatat în urma evenimentelor de la Mineriadă numărul victimelor este mai mare decât se credea inițial. Cei doi foști demnitari sunt acuzați de crime împotriva umanității pentru reprimarea violentă a protestelor din Piața Universității din Capitală din 1990.

Parchetul General nu a dat deocamdată nicio informație despre câte persoane este vorba.

Nici Ion Iliescu, care a stat aproximativ o jumătate de oră în sediul Parchetului,  nu a făcut declarații de presă la ieșire.Începând din 11 ianuarie în afară de Roman şi Iliescu, au fost la Parchetul General pentru a lua la cunoştinţă că sunt inculpaţi în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil „Cico” Dumitrescu şi Miron Cozma.

În dosarul „Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru — fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu — fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

„Atacul” din 11 — 15 iunie 1990 a avut următoarele consecințe: uciderea prin împușcare a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, afirmă procurorii.  – PROMPT MEDIA

foto:romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.