Acasă Cultura/Media Spania: Emil Cioran, sărbătorit la Ateneul din Madrid

Spania: Emil Cioran, sărbătorit la Ateneul din Madrid

DISTRIBUIȚI

– 145605 – 04052017Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, Ateneul din Madrid a sărbătorit 106 ani de la nașterea lui Emil Cioran prin organizarea unui ciclu de evenimente literare, unul dintre acestea, Filosofia Nihilismului, fiind dedicat filosofului Emil Cioran.

La dezbaterea despre viața și opera filosofului român, au participat scriitorul Fabianni Belemuski, doctor în filosofie, Fernando Martínez Balseiro, scriitor și profesor de filosofie și Eduardo Luis Junquera Cubiles, scriitor și jurnalist cultural.

În cadrul evenimentului, a avut loc și lansarea cărții El signo del Nihilismo (Zodia nihilismului, Editura Niram Art), o colecție de eseuri și interviuri semnate de mai multi jurnaliști și critici literari francezi, spanioli și români (Fernando Savater, Gabriel Liiceanu, Hans-Jürgen Heinrichs, Christian Bussy, J.L. Almira, Josefina Casado și Fabianni Belemuski).

În timpul dezbaterii, a fost subliniat rolul important al filosofului român în istoria filosofiei universale și prezența lui Cioran în Spania, în baza comentariilor incluse în volum. În opinia lui Fernando Savater, Cioran este “un perfect diletant transcedental, cum au fost Montaigne, Pascal sau chiar Nietzsche; un ultim dandy în sensul lui Baudelaire sau Villiers”.

De asemenea, în interviul acordat revistei Gallimard, inclus în volum în traducere spaniolă, Gabriel Liiceanu afirmă că Cioran este filosoful cel mai sincer, scrierile lui inspirând chiar “dezagregarea societății”.

Fernando Balseiro a realizat un studiu comparativ între filosofia spaniolului Ortega y Gasset și a lui Emil Cioran: l-am descoperit pe Cioran în timpul facultății și m-am îndrăgostit de luciditatea lui pe care o regăsesc și la un alt filosof pe care îl admir foarte mult, spaniolul Ortega y Gasset.

În încheiere, vorbind despre moștenirea lui Cioran în filosofia contemporană, scriitorul Fabianni Belemuski a semnalat că “pentru Cioran nu există sens și nici nu trebuie caătat”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.