Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Fost ministru al Energiei: Fără gaz în depozite, ne rămân trei...

București: Fost ministru al Energiei: Fără gaz în depozite, ne rămân trei opţiuni pentru iarna următoare: ne bazăm pe ruşi, tremurăm sau ne rugăm la Dumnezeu să fie iarna uşoară

DISTRIBUIȚI

146244 – 23062017  Furnizorii de gaze naturale nu vor mai fi obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să constituie depozite pentru iarna viitoare, dacă Parlamentul va adopta un proiect de lege aflat acum la Comisia de Industrie din Camera Deputaţilor.

”Siguranţa aprovizionării cu gaze naturale urmează să fie asigurată de o rezervă strategică, pe care ar trebui să o constituie Transgaz (TNG), care operează sistemul de transport naţional şi răspunde de securitatea acestuia. Transgaz va acţiona în cazul în care piaţa nu va face faţă deficitului de ofertă de pe piață”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, pentru cursdeguvernare.ro. În rest, ”furnizorii vor fi responsabili pentru satisfacerea cererii de consum şi vor putea constitui depozite pe baza unor contracte negociate cu Romgaz”, a adăugat Havrileț.

Dimensiunea rezervei strategice pe care Transgaz, sau entitatea desemnată ar urma să o constituie, va fi stabilită de Ministerul Energiei.

Nu este însă sigur că Transgaz va fi operatorul rezervei strategice de gaze și nici mecanismul de constituire a acesteia. Nicolae Havrileț evocase, anterior, alternativa ca „”tocul strategic” să fie constituit de Rezervele Statului, potrivit unei declarații citate de Agerpres.

Furnizorii sunt obligaţi în prezent să depoziteze anumite cantități de gaze în perioada aprilie-octombrie, la prețuri reglementate, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum pe timpul iernii.

Autorităţile ar fi trebuit să publice obligaţiile de stocare la gaz natural încă din februarie, potrivit lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. ”Fără gaz în depozite, ne rămân trei opţiuni pentru iarna următoare:ne bazăm pe ruşi, tremurăm sau ne rugăm la Dumnezeu să fie iarna uşoară”, spune fostul ministru al Energiei într-o postare pe Facebook.

În depozitele Romgaz există 1,1 miliarde mc de gaze, în prezent, faţă de un minim necesar de 1,7 miliarde. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.