Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Lege care vizează creșterea fondului public de locuințe din România

București: Lege care vizează creșterea fondului public de locuințe din România

DISTRIBUIȚI

146399 – 30062017 – Parlamentarii USR, Florina Presadă și Adrian Dohotaru, au inițiat un proiect de lege care vizează creșterea fondului public de locuințe din România și facilitarea accesului la locuințele sociale pentru categoriile vulnerabile de cetățeni.

Media de locuire publică în Uniunea Europeană, care include și locuințele sociale, este de 30%, în timp ce în România este de doar 2%. România este cea mai inegală țară din UE, după mai multe criterii. Aproape 40% din populație din România este săracă sau în risc de excluziune socială, iar sărăcia se adâncește și datorită costurilor mari ale locuinței. O strategie viabilă pe locuire trebuie să modifice atât criteriile de acordare a locuințelor sociale, cât și să crească în mod substanțial stocul de locuințe sociale.

”De multe ori, ne plângem de costurile ridicate ale măsurilor de protecție sociale, însă ar trebui să ne întrebăm cât ne costă dacă nu le adoptăm. Bucureștiul are cel mai mare buget din țară. Cu toate acestea, în primării sunt mii de cereri de locuințe sociale nesoluționate de ani de zile. Deși e un oraș bogat, sunt mii de oameni care locuiesc în stradă sau care locuiesc în condiții care nu respectă standardele unei locuiri decente. Motivele invocate de autoritățile locale pentru această situație au fost de natură legislativă, chiar dacă adesea lipsea voința politică. Încercăm prin această propunere să remediem aceste neajunsuri”, a declarat Florina Presadă, senator USR de București.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea Legii nr. 114/1996 privind locuințele sociale. Își propune să contribuie la reducerea inegalităților prin prevederi menite să ducă la creșterea fondului public de locuințe pentru a ne apropia de media UE, dar și criterii care să faciliteze accesul la locuințe sociale a categoriilor vulnerabile. Amendamentele acordă o atenție specială acelui segment al populației cu venituri reduse, sub pragul sărăciei, a cărui situație economică trebuie îmbunătățită, printre altele, și prin locuințe sociale mai accesibile.

”Înainte să fiu ales în Parlament, am militat, pe lângă campaniile de mediu și urbanism, împotriva evacuărilor forțate și segregării rezidențiale. Mă bucur că printr-un dialog consistent cu societatea civilă, din care provin, și cu colegi din mai multe partide am ajuns la această propunere legislativă. Sunt necesare construcții noi, dar și să reabilităm spații vacante sau semi-dezafectate. Sunt necesare criterii unitare la nivel național pentru acordarea locuințelor sociale, care să ia în calcul condițiile de locuit ale solicitanților, numărul copiilor și al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul, starea sănătății soților sau a unor membri ai familiei, venitul mediu net lunar pe membru de familie”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.

Propunerea legislativă a fost semnată de 60 de parlamentari din toate partidele. Amendamentele sunt un preambul pentru dezbaterea pe strategia pentru locuire anunțată de guvern în toamnă.

USR reiterează importanța continuării dezbaterii pe marginea strategiei pentru locuire, inițiată de Guvernul Cioloș, care are la bază studiile Băncii Mondiale și expertiza venită dinspre societatea civilă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.