Acasă Externe Agenda Europeana Victor Boştinaru: E nevoie de apărare comună, pentru a reduce suprapunerile

Victor Boştinaru: E nevoie de apărare comună, pentru a reduce suprapunerile

DISTRIBUIȚI

145981 – 07062017 Grupurile politice din Parlamentul European sunt divizate în privinţa proiectului apărării europene comune, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele grupului S&D. El spune că numitorul comun este în jurul alternativei a doua de dezvoltare, adică de a coopera pentru a crea capabilităţi, transmite RFI.

Victor Boştinaru consideră că „este foarte important că a venit această propunere (a CE-n.r.), era şi timpul să se întâmple asta, iar pe de altă parte, care dintre evoluţii va fi acceptată, va fi sprijinită e încă devreme să anticipăm şi aici mai degrabă Consiliul şi statele membre sunt pozitive şi ar putea să meargă spre o formulă mai aproape de ultima variantă, cea de Europă a apărării, în vreme ce în Parlament, în grupurile politice există diviziune, dar cum va fi nevoie de cooperarea celor două părţi, mi-e greu să anticipez. Cred că numitorul comun în momentul de faţă este în jurul alternativei a doua de dezvoltare, de a coopera pentru a crea capabilităţi, în vreme ce Europa apărării presupune chiar construirea unei capacităţi comune de apărare, dar asta implică foarte multe chestiuni, inclusiv disponibilitatea de a ceda suveranitate naţională în domeniul securităţii naţionale, inclusiv în domenii mai sensibile, gen serviciile secrete şi e prea devreme ca să mergem acolo”.

De ce mai e nevoie de un proiect de apărare comună europeană, din moment ce există NATO? Eurodeputatul PSD crede că „e nevoie de apărare comună în primul rând pentru a reduce suprapunerile. Dacă vă uitaţi în documentul de poziţie eliberat ieri (miercuri-n.r.) de către CE, veţi constata că numărul şi modelele de echipamente de apărare pe care le produc statele membre este halucinant de mare, ceea ce antrenează costuri foarte mari şi o capacitate de vânzare pe piaţa apărării redusă (…). Nu se pune problema unei armate europene propriu-zise sau cel puţin nu în momentul acesta. Se pune doar problema unei mai mari autonomii în ce priveşte dotările în UE, pe baza consolidării compatibilităţii şi a posibilităţii integrării acestor dispozitive şi echipamente în sistemele NATO”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.