Acasă Externe 73 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace

73 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace

DISTRIBUIȚI

 147352 – 30082017 – Secretarul de Stat Mircea Duşa a participat marţi, 29 august, la activităţile dedicate împlinirii a 73 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace. Evenimentele au avut loc în Republica Slovacă şi au cuprins depuneri de coroane, decorarea unor veterani şi s-au încheiat cu o serie de discuţii bilaterale cu înalţi oficiali slovaci.

Şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare a depus o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din oraşul Zvolen, apoi a luat parte la ceremonia desfăşurată la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace din Banská Bystrica. Ceremonia a avut loc în prezenţa preşedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska.

La finalul ceremoniei de la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace, Mircea Duşa a oferit Emblema de Onoare a Armatei României unui veteran slovac. Ján Steinsdorfer are 96 de ani şi a participat direct la insurecţia antifascistă, însoţind trupele Armatei Roşii şi pe cele ale Armatei Române în trecerea liniei de front şi în eliberarea prizonierilor.

Un moment deosebit al ceremoniei l-a constituit şi decorarea unui veteran român de către ministrul apărării slovac. Generalul în retragere Neculai Pruteanu, în vârstă de 92 de ani, a participat alături de Regimentul 27 Infanterie Bacău la luptele de la Debrecen, Banská Bystrica şi Zvolen. A fost rănit pe frontul din Cehoslovacia, a fost comandant de pluton în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar după anul 1945 a ocupat succesiv funcţiile de comandant de companie, comandant de batalion, locţiitor şi şef de stat major. A trecut în rezervă în anul 1978.

La finalul ceremoniilor, delegaţia română condusă de vicepremierul Marcel Ciolacu a purtat o serie de discuţii protocolare cu oficialii slovaci.

În Republica Slovacă, ziua de 29 august este sărbătoare naţională, marcând momentele din 1944, când slovacii au lansat o insurecţie armată împotriva trupelor germane care ocupaseră ţara. Luptele au început în localitatea Banská Bystrica. Iniţial, trupele slovace au fost învinse, dar luptele au continuat până în 1945, când Slovacia a fost eliberată cu sprijinul armatelor rusă şi română.

Pe teritoriul Slovaciei, la Zvolen, se află în prezent cel mai mare cimitir militar românesc din străinătate – 10.384 de morminte. Pe lângă acesta, în toată ţara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaţilor români care au pierit pe front în luptele din 1944–1945.

Colaborarea în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război între Slovacia şi România a fost întărită în anul 2006, prin semnarea, la Bratislava, a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de război.

Viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu: ”Datorăm victimelor războiului nu doar respect și cinstirea memoriei, ci și însușirea lecției suferințelor lor. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea și credința lor într-o lume liberă și democratică”

Vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a depus coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din orașul Zvolen, din Slovacia, și la Monumentul Eroilor din Banská Bystrica, pe care este inscripționat în limba română ”Mulțumiri armatei române, eliberatoarea orașului”, în cadrul ceremoniilor de comemorare a eroilor militari români căzuți în Al Doilea Război Mondial pe fronturile de pe teritoriul actual al Republicii Slovace.

Ceremoniile au fost organizate pentru a marca 73 de ani de la începerea Insurecției Naționale Slovace din 29 august 1944, sărbătoarea națională a poporului slovac. Ostaşii români au contribuit, alături de aliații lor, la eliberarea a peste 1.700 de localități, între care 31 de oraşe din fosta Cehoslovacie. Memoria lor este cinstită și astăzi în mai mult de 50 de localități din Slovacia, prin monumente, troițe, plăci comemorative sau în cimitire militare.

În discursul rostit la ceremonia organizată cu același prilej la Muzeul Insurecției Naționale Slovace, din Banská Bystrica – la care au participat, de asemenea, președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, prim-ministrul slovac, Robert Fico, și președintele Consiliului Național al Republicii Solvace, Andrej Danko, ministrul Apărării, Peter Gajdos, – vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a mulțumit poporului slovac și autorităților centrale și locale pentru modul exemplar în care prețuiesc și comemorează memoria ostașilor români și a adresat un mesaj de felicitare poporului slovac cu prilejul Zilei Naționale. Oficialul român a omagiat jertfa ostașilor români și aliați căzuți la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial și a subliniat că istoria și experiențele comune ale popoarelor român și slovac au creat premisele bunelor relații bilaterale din prezent.

”Datorăm victimelor războiului nu doar respect și cinstirea memoriei, ci și însușirea lecției suferințelor lor. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea și credința lor într-o lume liberă și democratică și de a ne aduce propria contribuție la promovarea valorilor libertății și păcii, iar istoria și experiențele noastre comune au creat premisele bunelor relații bilaterale din prezent. Suntem parteneri în Uniunea Europeană și în NATO, unde împărtășim aceleași valori și principii democratice și promovăm obiective comune în domeniul securității și apărării”, a declarat vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, exprimându-și convingerea că bunele relații româno-slovace vor continua să se dezvolte și să se consolideze.

La ceremoniile de la Zvolen și Banská Bystrica a participat, ca invitat special, și veteranul de război, general în retragere Neculai Pruteanu, unul dintre militarii români care au luptat la Banska Bystrica, Zvolen, Kremnika, Murani sau Breznova și unul dintre ultimii supraviețuitori care au luptat atât pe frontul de Est, cât și pe cel din Vest.

Pe lângă aceste ceremonii, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu a participat, în Slovacia, la un dejun de lucru oferit de vicepremierul slovac Peter Pellegrini, ministru al Investițiilor și Informatizării, și a vizitat Consulatul Onorific al României de la Banská Bystrica.

Din delegația română care l-a însoțit pe vicepremierul Ion Marcel Ciolacu în Slovacia au făcut parte secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale Mircea Dușa, ambasadorul României în Republica Slovacă, Steluța Arhire, general de brigadă Teodor Incicaș, Statul Major General, general–maior Petrică Lucian Foca, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, și consilierul de stat Florin Vodiță.

Membrii delegației au acordat cu acest prilej decorații veteranilor de război și au înmânat Emblema de Onoare a Armatei Române primarului orașului Zvolen, doamna Lenka Balkovicova, și directorului Muzeului Insurecției Naționale Slovace, din Banská Bystrica, Stanislav Micev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.