Acasă Externe România – la Conferința Anuală de Implementare a Dimensiunii Umane a OSCE

România – la Conferința Anuală de Implementare a Dimensiunii Umane a OSCE

DISTRIBUIȚI

 147685 – 19092017

În perioada 11 – 22 septembrie 2017 se desfășoară, la Varșovia, Conferința Anuală de Implementare a Dimensiunii Umane a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cea mai mare manifestare din Europa dedicată drepturilor omului, reunind aproximativ 1.600 de reprezentanți ai statelor participante OSCE, societății civile, promotori ai drepturilor omului, experți, alte organizații internaționale și mass-media.

În marja Conferinței, la 14 septembrie, Misiunea Permanentă a României la OSCE, împreună cu Misiunile Elveției, Franței, Germaniei și Statelor Unite ale Americii, a organizat un eveniment dedicat combaterii antisemitismului prin educație. România a fost reprezentată în panel de Felicia Waldman, adjunct al Șefului Delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), coordonator al Centrului de Studii Ebraice din cadrul Universității București. Aceasta a expus provocările cu care se confruntă profesorii care predau tinerilor despre Holocaust, exemple de bune practici dezvoltate în context intern, metodologii și modele didactice utilizate în general și, mai ales, pe durata mandatului României la președinția IHRA (martie 2016 – martie 2017).

Ceilalți vorbitori în cadrul evenimentului au fost: Felix Klein, reprezentant special al MAE german în domeniul antisemitismului, Mark Weitzman, director pentru afaceri guvernamentale din cadrul Simon Wiesental Center (SUA), Michele Galizia, coordonatoarea Oficiului Federal pentru combaterea rasismului din Elveția și Monika Mazur – Rafal, directorul organizației non-guvernamentale Humanity in Action din Polonia.

Evenimentul a prilejuit un schimb substanțial de idei privind noi modalități și instrumente de combatere a antisemitismului în educația copiilor și a tinerilor, dar și a societății în general prin prisma învățământului despre Holocaust si alte forme de discriminare În acest sens, participanții au discutat și despre aplicabilitatea in educație a definiției antisemitismului adoptată la București, în 2016, de către IHRA. Manifestarea s-a bucurat de o participare foarte largă din partea societății civile și a statelor membre OSCE şi a potențat discuțiile din timpul sesiunii tematice formale a Conferinței Anuale.

Dezbaterile de până acum din cadrul sesiunilor tematice au prilejuit reafirmarea de către Delegația română a atașamentului țării noastre față de libertatea de exprimare și libertatea presei, dreptul la informare, dreptul de asociere și întrunire, importanța implicării societății civile în schimbările pozitive din plan local, dar și a obiectivului de promovare a participării, pe baze egale, a tuturor membrilor unei societăți, la viața publică și politică.

De asemenea, în marja Conferinței Anuale de Implementare, reprezentantul permanent al României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, a avut o întrevedere cu Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, noul Director al Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Cu acest prilej, a asigurat-o de întreg sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor mandatului și pentru menținerea autonomiei acestei instituții în raport cu statele participante OSCE. A exprimat deschiderea pentru identificarea de noi oportunități de colaborare vizând promovarea și consolidarea valorilor democratice și a statului de drept în spațiul OSCE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.