Acasă Externe Agenda Europeana Victor Boștinaru: „Apărarea europeană comună reprezintă cel mai ambițios proiect european”

Victor Boștinaru: „Apărarea europeană comună reprezintă cel mai ambițios proiect european”

DISTRIBUIȚI

149054 – 13122017 – Eurodeputatul Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă și raportor alternativ pe raportul anual privind Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), a subliniat faptul că apărarea europeană comună reprezintă cel mai ambițios proiect european actual. Declarația eurodeputatului Victor Boștinaru vine în contextul dezbaterii comune privind Politica externă, de securitate și de apărare europeană, găzduită de Parlamentul European, în plenul de la Strasbourg, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

„Astăzi dezbatem două dintre cele mai importante rapoarte redactate în Parlamentul European, raportul Gahler și raportul McAllister. Provocările cu care ne confruntăm devin din ce în ce mai presante, iar în acest context, Uniunea Europeană rămâne în continuare, așa cum dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant ați subliniat, puterea cea mai de încredere și cea mai stabilă la nivel global.

Da, trebuie să acționăm împreună, într-o manieră eficientă, atât în interiorul cât și în afara Uniunii Europene; trebuie să ne protejăm cetățenii și să ne ajutăm partenerii și aliații pentru a face față provocărilor externe, fie că vorbim de războaie convenționale sau hibride, atacuri cibernetice sau teroriste. Cooperarea în cadrul PSAC și PESC este singura posibilitate pe care o avem la dispoziție pentru a maximiza capacitatea noastră și pentru a evita dublarea eforturilor. Bineînțeles, este nevoie și de un buget pe măsura acestor provocări și ambiții, atât la nivel național, cât și la nivel european. 

Salut progresele făcute de la adoptarea Strategiei Europene cu privire la Politica Externă și de Securitate, inclusiv adoptarea unei serii de noi măsuri precum: Fondul European de Apărare, programul European de Dezvoltare Industrială în domeniul Apărării dar și notificarea activării PESCO. Acestea sunt doar câteva dintre reușitele pe care le-am reportat în calea noastră spre o apărare cu adevărat comună. Acesta este până la urmă, cel mai ambițios proiect european. 

În final, nu pot decât să subliniez importanța relațiilor noastre transatlantice și parteneriatul nostru strategic și complementar cu NATO. De asemenea, salut extinderea spre Balcanii de Vest, extindere necesară pentru asigurarea securității Uniunii noastre. Totodată,  vă reamintesc necesitatea ca aceste state să se alinieze la standardele europene în domeniul securității și apărării și încurajez deschiderea, de îndată ce este posibilă, a capitolului 31 din negocierile pentru aderare”, spune eurodeputatul Victor Boștinaru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.