Acasă Politic Dănut Bica: Promisiuni mincinoase și nimic mai mult

Dănut Bica: Promisiuni mincinoase și nimic mai mult

DISTRIBUIȚI
Foto: Ziarul Argesul

149996 – 26022018 –Deputatul PNL de Argeș, Dănuț Bica, declară că „după 14 luni de guvernare PSD-ALDE, dacă tragem linie și facem bilanțul, constatăm, cu profundă insatisfacție, promisiunile electorale mincinoase” ale actualei puteri nu au vizat numai domeniile salariilor și pensiilor, ci și lucrările de infrastructură atât de necesare pentru modernizarea României:

,,Analizând datele statistice oficiale aferente anului trecut, constatăm cu amărăciune că în 2017 Guvernele conduse din umbră de către domnul Liviu Dragnea au alocat pentru investiții cel mai mic procent din istoria recentă a României. Astfel, cheltuielile cu investițiile publice au totalizat numai 3,2% din PIB, circa 27 miliarde lei, din care peste 80% nu au fost finanțate de Guvern, ci de la bugetele proprii ale unităților administrativ teritoriale. Dacă luăm în considerare și trista contraperformanță de a nu putea absorbi mai nimic din fondurile europene alocate României pentru perioada de programare 2014-2020 cu destinația finanțării marilor lucrări de infrastructură, atunci putem concluziona, fără niciun fel de îndoială, că 2017 a fost un an pierdut pentru țara noastră și în domeniul dezvoltării, iar anul 2018 nu ne dă speranțe, din păcate, că va fi diferit de cel precedent. Nu trebuie să uităm că dezastrul investițional nu s-a întâmplat într-o perioada economică nefavorabilă, ci în anul în care liderii PSD și ALDE se mândresc cu faptul că România a avut cea mai mare creștere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene, apropiindu-se practic de nivelul înregistrat de China la acest capitol. Comparațiile pe care le fac liderii coaliției aflate la guvernare cu Republica Populară Chineză nu-i avantajează, pentru că în China se construiește mult și durabil, pe când în România nu numai că nu se construiește aproape nimic, dar se mai prăbușesc și unele elemente de infrastructură rutieră sau feroviară realizate în anii din urmă.

Avem Guvern nou, cel mai stufos din Uniunea Europeană, ministru nou la  Transporturi, probleme vechi și aceeași lipsă vădită de soluții și de finanțare în acest domeniu esențial pentru dezvoltarea economiei naționale. Situația pare să nu se schimbe în bine nici după instalarea Guvernului PSD-ALDE cu numărul 3. Cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă recentul anunț cu privire la închiderea a circa 100 de rute de transport de călători pe calea ferată. Da! În acest fel dorește ministerul de resort să realizeze eficientizarea transportului feroviar din România. Păi, dacă bani pentru investiții în infrastructura CFR nu este în stare să procure, atunci cel mai simplu pentru Guvern este să șteargă, din pix, circa 100 de rute secundare. Aceasta în condițiile în care respectabilii guvernanți promiseseră exact invers: mii de kilometri de autostrăzi noi și de căi ferate reabilitate, gări și aeroporturi noi sau modernizate.”

Deputatul Dănuţ Bica consideră că patriotismul manifestat de guvernanții PSD-ALDE cu ocazia funeraliilor Maiestății Sale Regele Mihai I poate fi pus sub semnul îndoielii în contextul în care, la nici două luni de la tristul eveniment, au decis să închidă chiar ruta feroviară pe care a fost condus Regele pe ultimul drum:

,,Văd că sărbătorirea Centenarului a aprins spiritul patriotic și în sufletele politicienilor din cadrul partidelor aflate la guvernare. Acesta este un lucru firesc, dar mă determină să întreb câți dintre reprezentanții PSD și ALDE și-au chestionat șefii de ce nu se începe, măcar în anul 2018, conectarea Munteniei și Moldovei cu Transilvania prin mult doritele autostrăzi sau prin căi ferate moderne. Iar pe mine, ca reprezentant al argeșenilor în Camera Deputaților, mă interesează în mod deosebit de ce autostrada Pitești-Sibiu, proiectată încă din perioada interbelică, pare astăzi că nu mai există nici măcar pe hârtie. Despre realizare, ce să mai vorbim? Câți dintre parlamentarii PSD și ALDE, transformați peste noapte în mari patrioți, și-au condiționat votul pentru învestirea celor 3 Guverne măcar de obținerea promisiunii realizării unor investiții în rețeaua națională de căi ferate, pe care, astăzi, viteza medie de deplasare este mai mică decât în perioada interbelică? Niciunul!

Nouă, celor din PNL, colegii din coaliția majoritară ne tot amintesc mereu că ei sunt la putere și ne cer să-i lăsăm să guverneze. Din păcate, până în prezent, PSD și ALDE nu au guvernat decât împotriva interesului general. Știu, noi suntem în opoziție și nu ne sunt acceptate propunerile. Dar trebuie să ne batem pentru promovarea intereselor cetățenilor care ne-au trimis în Parlament. Personal am acționat în acest sens, sesizând miniștrilor din cele trei Guverne PSD-ALDE care au răspuns de soarta transporturilor, starea dezastruoasă în care se găsesc drumuri și căi ferate de importanță strategică din județul Argeș și le-am solicitat să ia măsurile ce se impun pentru remedierea situației. De exemplu, drumul național Pitești-Câmpulung-Brașov se află, de ani de zile, într-o nesfârșită modernizare, la cel dintre Pitești, Drăgășani și Târgu Jiu începerea lucrărilor se amâna tot de ani buni, cel care leagă municipiile Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș arată ca după bombardament, iar Transfăgărășanul, considerat drept unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din Europa, este deschis circulației în fiecare an doar de la 30 iunie până la 1 noiembrie.  De asemenea, calea ferată Vâlcele-Râmnicu Vâlcea a ajuns o ruină. Pentru toate aceste importante obiective se manifestă același vădit dezinteres. Vom face, vom realiza, vom finaliza,… acestea sunt asigurările primite, în mod constant, în ultimul an, de la miniștrii PSD. În realitate, pentru multe dintre acestea, nici măcar licitațiile nu s-au realizat, nicidecum să înceapă lucrările!

Dar de departe cel mai mare dispreț l-am constatat din parte Guvernului PSD-ALDE pentru calea ferată care leagă municipiile Pitești și Curtea de Argeș. Această rută nu a beneficiat de nicio reparație în ultimii 28 de ani și niciuna dintre gările de pe acest traseu nu a beneficiat de vreo lucrare de reabilitare. Nu a contat importanta economică a acestei linii de  cale ferată, nu a contat că este o rută cu reverberații în istoria României, nu a contat faptul că toate gările dintre Pitești și Curtea de Argeș sunt monumente istorice, construite la solicitarea Regelui Carol I. Nu a contat că la funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I mulți politicieni  s-au îmbulzit la Curtea de Argeș, aducându-și aminte de vechea cetate de scaun a Țării Românești, de Mănăstirea lui Manole, de locul unde își duc somnul de veci regii României. Și, din cauza stării deplorabile în care se găsește clădirea, au trebuit să acopere Gara Regală din Curtea de Argeș cu un mash colorat, ca să nu vadă oaspeții străini și televiziunile din întreaga lume tencuiala căzută și stadiul de degradare în care a ajuns aceasta. Funeraliile au trecut, mash-ul a fost dat jos, iar noi am rămas tot cu ruina a ceea ce a fost cândva mândria transporturilor feroviare regale din România, iar rutei de cale ferată Pitești-Curtea de Argeș i se pregătește închiderea definitivă.

În concluzie, doresc să menționez că nu am niciun fel de așteptare de la noul ministru al Transporturilor, care a făcut afirmația, pe un ton de nepermisă ironie, că ,,lucrările de infrastructură se vor termina …. atunci când se vor finaliza”. Mai mult decât atât, filosofia strâmbă după care este ghidată întreaga viziune investițională a Guvernului PSD-ALDE îmi dă motive să cred că planul închiderii celor peste 100 de trasee de cale ferată va fi pus în aplicare. De altfel, responsabilii în domeniu au afirmat că vor închide rutele respective pentru că sunt nerentabile! Asta spun miniștrii ”competenți”, care nu înțeleg că o cale ferată, pentru ca să fie rentabilă trebuie să fie mai întâi funcțională și sigură și pe ea să se poată circula în regim de viteză. Nu înțeleg nici că o arteră de transport modernă, rutieră sau feroviară, contribuie la dezvoltarea și modernizarea localităților pe care le unește. Din păcate, atâta vreme cât vom avea un Guvern care gândește astfel, nu vom avea infrastructură modernă în România.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.