Acasă Uncategorized Eliza-Mădălina Ştefănescu: Legea internshipului trebuie adoptată cât mai repede

Eliza-Mădălina Ştefănescu: Legea internshipului trebuie adoptată cât mai repede

DISTRIBUIȚI

146424 – 23052018 – Tinerii din România au nevoie de şanse reale în ceea ce priveşte munca, iar acesta nu este un secret pentru nimeni. Deputatul Eliza-Mădălina Ştefănescu  este de părere că ei sunt cei care vor duce România mai departe şi cărora trebuie să li se ofere oportunităţile necesare pentru a dobândi experienţă de muncă, având în vedere nevoia de angajaţi pe care o are ţara noastră. Totodată, şi angajatorii au nevoie de stimulente pentru a le oferi tinerilor condiţiile necesare de a învăţa meseria pe care şi-au ales-o.

“Legea privind internshipul – sau cum mai este cunoscută, cea privind stagiile de practică – este una asumată de Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, iar prin el se propune integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă. Concret, această lege le oferă persoanelor cu vârsta de peste 16 ani şansa de a putea acumula experienţă la locul de muncă, de la minim şase luni şi până la maxim un an – prin derogare – dând angajatorilor posibilitatea să încheie un număr de contracte de internship echivalent cu maxim 5% din numărul angajaţilor. Pe lângă şansa dată tinerilor de a participa la un program de ucenicie şi de a câştiga cel puţin 50% din salariul minim brut pe ţară, importante sunt şi avantajele oferite persoanelor juridice interesate” susţine deputatul.

Mai exact, firmele care, în 60 de zile de la încheierea programului de internship, încheie un contract de muncă cu ucenicul, vor primi, la cerere, ca o susţinere din parte statului, o primă echivalentă cu 1.000 de euro, dar asta numai după ce persoana respectivă a fost angajată timp de minim 24 de luni.

Astfel, persoanele juridice sunt încurajate să angajeze doar persoanele capabile, care şi-au demonstrat interesul, iar ucenicii au şansa să facă dovada capacităţii de muncă şi a competitivităţii.

“Sprijinul major al legislativului şi al executivului faţă de tineri vine, aşadar, prin această lege, care va încuraja integrarea pe piaţa muncii a tineretului, o categorie socială care nu în puţine rânduri şi-a demonstrat capacităţile. Avem tineri olimpici, specialişti, cu un potenţial impresionant, tineri cu care România se mândreşte, care pot fi încurajaţi prin această lege a internshipului. Prin aplicarea ei, ţara noastră se va alinia statelor care de ani buni au apelat la această variantă, atât pentru a-şi sprijini cetăţenii, cât şi pentru a-şi pregăti viitorii angajaţi, aşa cum ştiu mai bine. Pe de altă parte, familiarizarea cu locul de muncă, integrarea tinerilor în mediul de lucru şi cunoaşterea acestuia de către ei reprezintă avantaje reale pentru cei care îşi pregătesc cariera” mai spune Eliza-Mădălina Ştefănescu.

Astfel, potrivit deputatului, tinerii din România vor avea posibilitatea să înveţe la locul de muncă şi să simtă şi roadele muncii lor, astfel încât, în viaţă, să nu mai dea piept cu uşi închise. Iar angajatorii să fie sprijiniţi, la rândul lor, în procesul de internship. “Consider că o astfel de lege este mai mult decât necesară în mediul de muncă din România şi că ea trebuie adoptată cât mai curând, luând în considerare contextul economic şi social actual”, conchide parlamentarul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.