Acasă Externe Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

DISTRIBUIȚI

 147983 – 04102018 – Lucrările primei zile a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO au fost dedicate unei sesiuni de discuții în cadrul Comisiei NATO-Georgia, prilej cu care au fost analizate aspecte vizând implementarea Pachetului substanțial NATO-Georgia, participarea partenerului georgian la operații și exerciții și evaluarea propunerilor părții georgiene vizând asocierea la eforturile NATO de consolidare a securității la Marea Neagră.

În ceea ce privește cooperarea NATO-Georgia, ministrul Mihai Fifor a evidențiat progresele înregistrate și nevoia de intensificare a dialogului în domenii de interes comun. În acest context, a precizat că asigurarea securității regionale este un element-cheie al acestei cooperări, punctând faptul că situația din zona Mării Negre continuă să fie caracterizată de evoluții complexe și complicate. Mihai Fifor a evidențiat angajamentul Georgiei la eforturile Alianței de asigurare a securității în regiune.

Tot miercuri, ministrul român al apărării a participat la o cină de lucru în format aliat, pe timpul căreia s-a discutat despre partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO (burden sharing), din perspectiva concluziilor Summit-ului din luna iunie.

Aliații s-au angajat să elaboreze și să transmită, până la sfârșitul acestui an, planuri naționale credibile în vederea implementării Angajamentului privind asigurarea resurselor alocate apărării (Defence Investment Pledge – DIP), asumat la Summit-ul din Țara Galilor, din anul 2014.

Aceste planuri vor acoperi trei dimensiuni, respectiv contribuții în bani (Cash) – alocarea de până la două procente din PIB pentru apărare, dezvoltarea și punerea de capabilități la dispoziția NATO, respectiv contribuții la operațiile și misiunile desfășurate de NATO.

Ministrul Fifor a punctat, în context, faptul că România îndeplinește cu succes toate aceste condiționalități, ceea ce dovedește că țara noastră este un aliat credibil și angajat în asigurarea stabilității întregii Alianțe. A precizat, de asemenea, că partajarea echitabilă a responsabilităților trebuie să rămână o prioritate pe agenda aliată, având în vedere că are implicații în mai multe domenii, inclusiv în ceea ce privește relația transatlantică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.