Acasă Externe Meleșcanu: Parteneriatul Estic este un succes

Meleșcanu: Parteneriatul Estic este un succes

DISTRIBUIȚI

             150044 – 09042019 –    Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a participat, la 8 aprilie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum Parteneriatul Estic și Afganistan.

În cadrul discuției privind Parteneriatul Estic (PaE), miniștrii Afacerilor Externe europeni au evaluat pozitiv stadiul implementării celor 20 de obiective concrete pentru 2020 adoptate la summit-ul din 24 noiembrie 2017 (Agenda PaE 2020), precum și perspectivele PaE post-2020, temă prioritară pe agenda Președinției române a Consiliului UE. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că, la zece ani de la lansare, Parteneriatul Estic este un succes. Astfel, realizarea unor proiecte politice, precum liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităților de studii și de cercetare, demararea unor proiecte ample de interconexiuni cu spațiul UE au generat schimbări profunde în plan economic, social și în viața cetățenilor statelor partenere. De asemenea, a reafirmat că angajamentul continuu al României față de statele PaE rămâne obiectivul nostru strategic. Discuțiile privind procesul de reflecție asupra viitorului PaE s-au purtat în continuarea celor inițiate în luna ianuarie, la București, cu ocazia reuniunii ministeriale Gymnich, fiind menite să genereze o agendă politică substanțială, pentru a fi adoptată la următorul summit al Parteneriatului Estic.

Discuția pe tema Afganistan s-a concentrat pe evoluțiile recente în direcția procesului de pace. Miniștrii au exprimat sprijin pentru demersurile SUA și s-au concentrat pe contribuția pe care o poate aduce UE în eforturile cuprinzătoare de reconciliere și pe linia păstrării rezultatelor procesului de democratizare, având în vedere poziția Uniunii de principal furnizor de asistență civilă în Afganistan. A fost exprimat sprijinul general pentru propunerile formulate de către Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și pentru modalitățile de implementare ale acestora. Ministrul de externe Teodor Meleșcanu s-a pronunțat în favoarea unui proces de pace condus și gestionat de către afgani. A exprimat apreciere pentru abordarea SEAE, pentru eforturile și coordonarea strânsă cu SUA.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii au avut un schimb de opinii informal privind evoluțiile recente din Venezuela, ca urmare a reuniunii ministeriale a Grupului Internațional de Contact (GIC), desfășurată la Quito, Ecuador, la 28 martie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.